Benko Sandor a adus butasii din Suedia, unde folosirea salciei energetice ca sursa alternativa de energie se face de 30 de ani. Salcia energetica are avantajul ca poate fi plantata pe terenuri fara utilitate agricola, ritmul de crestere este foarte m
Benko Sandor a adus butasii din Suedia, unde folosirea salciei energetice ca sursa alternativa de energie se face de 30 de ani. Salcia energetica are avantajul ca poate fi plantata pe terenuri fara utilitate agricola, ritmul de crestere este foarte mare, de 3,5 cm pe zi, iar o plantatie traieste 25-30 de ani. In plus, puterea calorica pe care o dezvolta prin ardere este foarte ridicata, de aproape 5000 de kilocalorii pe kilogram. Salcia recoltata este tocata, transformata in peleti, in fabrici de profil, si folosita ca sursa energetica pentru localitati, atat in centrale termice, cat si in case particulare. Benko Sandor spune ca, daca in Romania s-ar planta 15.000 ha de salcie energetica s-ar obtine o cantitate de 1 milion de tone de peleti, suficienti pentru a rezolva problema incalzirii in blocurile din Brasov si Cluj - Napoca. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.