Astazi se decide soarta presedintelui. Daca va fi suspendat, in cinci minute el isi va da demisia. La trei luni de la publicarea suspendarii in Monitorul Oficial, vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate. Intre timp, seful Senatului va fi presed
Astazi se decide soarta presedintelui. Daca va fi suspendat, in cinci minute el isi va da demisia. La trei luni de la publicarea suspendarii in Monitorul Oficial, vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate. Intre timp, seful Senatului va fi presedinte interimar si va fi silit sa inlocuiasca intreaga echipa de la Cotroceni. Este de presupus ca alegerile se vor consuma in doua runde. Abia dupa aceea vom cunoaste numele sefului statului pentru viitorii cinci ani. Sau, Doamne fereste, pentru mai putin, daca din nou ne vom confrunta cu o criza politica de mari proportii. Astazi sunt obligat fata de cititori, dupa ce le-am servit atatea si atatea scenarii politice, sa am curajul unui pariu definitiv cu acestia. Sunt primul analist care a anuntat ca nu vom avea anticipate parlamentare, dar ca s-ar putea sa avem anticipate prezidentiale. Am si sustinut, de asemenea, teza conform careia, din momentul in care Basescu a intrat in conflict cu cea mai importanta institutie democratica, Parlamentul Romaniei, suspendarea sa era, mai devreme sau mai tarziu, inevitabila. Mai mult, am creditat aceasta ipoteza, prognozand, cu niciun fel de marja de eroare, intervalul de timp in care urma sa se produca. In urma cu mai bine de o luna, am anuntat intervalul 7-19 aprilie. Si iata ca astazi este 19 aprilie. In timp ce multi alti analisti si-au exprimat indoielile in privinta suspendarii, eu am crezut ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca deputatii si senatorii sa-i refuze lui Basescu dreptul de a mai sta in fruntea statului. O paranteza: Parlamentul este si mai legitim decat presedintele, pentru ca, in ansamblul lui, a beneficiat de mai multe voturi ale populatiei. Iar presedintele legitim ales nu este legitim pentru totdeauna. Si in orice conditii. Daca se urca pe pereti, devine ilegimi. Si s-a urcat. In fine, in acest ziar, si nu in altul, a fost pentru prima data lansata ipoteza demisiei presedintelui. Si iata ca exista toate premisele ca acest fapt fara precedent sa se intample. Fiindca astazi este ultima zi cand pot incheia marile pariuri cu cititorii ziarului ZIUA, o voi face cu indrazneala. Sper, si cu intelepciune.
Intrucat, incepand din a doua parte a anului precedent si pana recent, intr-o forma sau alta, Parlamentul Romaniei a mai avut ocazia sa-si precizeze pozitia in raport cu presedintele ori cu optiunile acestuia, pentru mine este clar ca circa doua treimi dintre reprezentantii forumului legislativ au devenit anti-Basescu. Motivele sunt diverse. Dar rezultatul este acelasi. Ceea ce ma indreptateste sa cred ca nu va fi nici un fel de problema ca suspendarea sa sa fie votata de catre jumatate plus unu dintre parlamentari. Cu bilele la vedere sau nu. Daca nici unul dintre reprezentantii PSD, PRM si PC nu defecteaza, asa cum spera partizanii lui Basescu, atunci nu ar mai fi necesare decat opt voturi pentru ca seful statului sa fie suspendat. Primul pariu pe care il pun este ca vor fi mult mai multe voturi pentru suspendare decat este necesar. M-am contrazis cu mai multi analisti atunci cand am pus in discutie continutul interviului care sugera ca Basescu isi va da demisia. Eu am pledat pentru demisie. Ultima sa interventie m-a confirmat. Dupa demisia lui Basescu, urmeaza alegerile. Al doilea pariu pe care il pun este ca Basescu, daca va candida - ceva imi spune ca nu - nu va castiga. Si, in fine, mai pun pariul ca viitorul presedinte al Romaniei nu va fi "jucator" si nici nu va avea aceasta pretentie. Alegerile prezidentiale anticipate vor fi castigate, insa, abia in turul doi. Indiferent de candidat. Si se vor caracteriza printr-un mare absenteism. Viitorul sef de stat va fi nu un "libero", ci reprezentantul unuia dintre cele mai importante partide. Sau al unei coalitii formale sau informale care se va constitui cu acest prilej. Deci adio, Traiane!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.