Naufragiu in Suez
Cel putin o persoana a murit si trei au fost date disparute, dupa ce un vas utilitar a naufragiat ieri noapte pe canalul Suez, langa orasul Ismailia. Echipele de salvare se tem ca cei trei, dati disparuti de cateva ore, s-au

Naufragiu in Suez
Cel putin o persoana a murit si trei au fost date disparute, dupa ce un vas utilitar a naufragiat ieri noapte pe canalul Suez, langa orasul Ismailia. Echipele de salvare se tem ca cei trei, dati disparuti de cateva ore, s-au inecat deja. Traficul pe ambele sensuri ale canalului a fost intrerupt, au informat autoritatile egiptene. Celelalte 41 de persoane aflate la bordul vasului au putut fi totusi salvate si se afla in afara oricarui pericol. Sase dintre persoanele salvate au fost ranite si se afla in spital sub ingrijire medicala. Reuters a citat un oficial local care a sustinut ca accidentul ar fi fost provocat de o defectiune tehnica a ambarcatiunii. Canalul Suez, blocat in urma acestui incident, reprezinta una dintre cele mai importante cai de trafic maritim dintre Europa si Asia.

Hillary Clinton a castigat alegerile primare din New York
Hillary Clinton a castigat fara probleme alegerile primare in statul New York pentru candidatura democrata la alegerile pentru Congres si s-ar putea confrunta cu republicanul John Spencer la scrutinul din 7 noiembrie. Alegerile au fost organizate marti in noua state si in capitala federala Washington. Americanii sunt chemati la vot la 7 noiembrie pentru a alege sau realege pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, precum si 33 din numarul total de 100 de senatori si 36 din numarul total de 50 de guvernatori.

Crimele continua in Irak
Autoritatile irakiene au gasit in total 60 de cadavre neidentificate in diverse zone ale Bagdadului in ultimele 24 de ore, a anuntat o sursa din Ministerul de Interne. Bilantul neobisnuit de ridicat al victimelor din ultimele 24 de ore s-a inregistrat in pofida masurilor de securitate sporite, adoptate in ultima luna in capitala irakiana. Sursa a precizat ca victimele au fost gasite legate si impuscate in cap, iar majoritatea prezentau semne de tortura, indicii ale "echipelor mortii" create pe criterii religioase. Prezenta sporita a trupelor americane pe strazi, in cartiere violente, pentru a pregati terenul pentru fortele irakiene de mentinere a ordinii, a redus cu pana la 40% numarul asasinatelor din august, potrivit comandantilor americani, care nu au luat, insa, in calcul atacurile grave, cum ar fi cele cu bomba.Autoritatile ONU din Bagdad au anuntat ca numarul cadavrelor neidentificate aduse la morga in august a scazut cu 17%, la 1.536, dupa nivelul-record atins in iulie.

Proteste ale ziaristilor sudanezi
Mai multi redactori sefi ai unor publicatii sudaneze au protestat impotriva confiscarii articolelor sub pretextul unei pretinse "protectii a jurnalistilor", in timp ce corpul redactorului sef al unui cotidian proislamist sudanez a fost gasit decapitat in Khartoum. Asasinarea redactorului-sef al cotidianului proislamist sudanez Al-Wifaq, Mohamed Taha Mohamed Ahmed, in cursul saptamanii trecute, ar fi fost comisa cu implicarea unor servicii straine, sustine directorul sectiei Operatiuni din cadrul Serviciului securitatii nationale si informatiilor, Abdel Azim al-Rifai. Ahmed, considerat un apropiat al organizatiei Fratii musulmani, avea relatii tensionate cu regimul presedintelui Omar al-Bashir.

Procesul lui Saddam Hussein a fost reluat
Procesul lui Saddam Hussein, in care fostul presedinte irakian este acuzat de genocid impotriva populatiei kurde, a fost reluat ieri dimineata la Inaltul Tribunal Penal Irakian, in prezenta fostului sef de stat si a altor sase acuzati. In cursul ultimelor cinci audieri, treisprezece martori ai acuzarii au povestit ororile represiunii din timpul fostului regim impotriva kurzilor. Saddam Hussein este judecat impreuna cu sase apropiati ai sai pentru campaniile de represiune "Anfal" din Kurdistan, care s-au soldat cu moartea a 180.000 de persoane in 1987 si 1988. La inceputul audierii, procurorul general Mounqith al-Faroun a cerut demisia judecatorului, pe care l-a acuzat de laxism fata de Saddam Hussein.

Fidel Castro "da ordine la telefon"
Fidel Castro nu "sta la pat", ci "la telefon" si "da ordine", a declarat marti fratele sau Raul pentru canalul de televiziune Telesur, cu ocazia summitului Miscarii Tarilor Nealiniate, desfasurat la Havana . "Comandantul (Fidel Castro) este ca un "caguairan" (arbore din Cuba extrem de solid)", a spus Raul. "Si nu cumva sa credeti ca sta culcat in patul sau; el este la telefon si da ordine", a declarat Raul Castro, care a preluat in mod interimar conducerea statului cubanez. Raul Castro este gazda celui de-al XIV-lea summit al Miscarii Tarilor Nealiniate, care s-a deschis luni la Havana.

Mandatul ISAF, prelungit
Consiliul de Securitate al ONU a decis - marti - in unanimitate sa prelungeasca cu un an mandatul Fortei internationale de asistenta a securitatii (ISAF) conduse de NATO in Afganistan, care expira in 13 octombrie, exprimandu-si preocuparea fata de valul de violente si activitati teroriste declansate de talibani. Ambasadorul Afganistanului la ONU, Ravan Farhadi, a salutat decizia Consiliului de securitate, dar si-a exprimat speranta intr-o "extindere a rolului ISAF", necesara pentru a face fata rebeliunii talibanilor in special in sudul tarii. De la preluarea misiunii trupelor americane in sudul Afganistanului de catre cei 8.000 de soldati ai NATO, in special britanici, canadieni si olandezi in 31 iulie, luptele s-au soldat cu cel putin 35 de morti printre soldatii coalitiei si peste 500 printre rebeli.

Incidentul din Caucaz, revendicat
Un grup de rebeli din Caucazul rus a anuntat, intr-un comunicat publicat marti noaptea, ca s-a aflat la originea prabusirii elicopterului rus, incident care s-a soldat cu 11 morti. "Mujahedinii grupului Katai al-Khoul au desfasurat aceasta operatiune impotriva aviatiei necredinciosilor", au subliniat autorii comunicatului publicat pe un site preferat de rebeliunea cecena, dar si de proceceni. Aceasta grupare, necunoscuta pana acum, nu a declarat deocamdata ca ar avea legaturi cu ramura radicala, apropiata de islamism, a rebeliunii cecene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.