Saptamana trecuta a fost saptamana societatilor de investitii financiare, care au confirmat ca pot creste in continuare. In doar patru sedinte de tranzactionare, indicele BET-FI a castigat peste 5%. Ultima saptamana a facut ca BET-FI sa recupereze sc

Saptamana trecuta a fost saptamana societatilor de investitii financiare, care au confirmat ca pot creste in continuare. In doar patru sedinte de tranzactionare, indicele BET-FI a castigat peste 5%. Ultima saptamana a facut ca BET-FI sa recupereze scaderile de la inceput de an, astfel ca BET-FI are un avans de 0,6%. De altfel, indicele societatilor de investitii financiare este singurul care a inchis ultima saptamana in crestere. BET-C inregistreaza o usoara corectie, in timp ce indicele BET pierde aproape tot ceea ce castigase saptamana anterioara. Valoarea tranzactiilor realizate a ajuns la 191,6 milioane lei, in crestere cu 10% fata de nivelul precedent.

Banat-Crisana creste rulajele pe SIF

Cele cinci societati de investitii financiare au avut o valoare a tranzactiilor de aproximativ 125 milioane lei, acoperind 65,5% din rulajul total al saptamanii. Aceasta crestere a lichiditatii se datoreaza in special SIF Banat-Crisana, unde se afla cea mai mare concentrare de capital. In urma tranzactiilor de peste 48,35 milioane de lei, efectuate in ultimele patru zile, se poate spune ca este posibil ca pachetele care depasesc pragul de maximum 1% din capitalul social sa-si fi gasit cumparatori. Actiunile societatii au inregistrat, in perioada analizata, un avans de 4,21%.

SIF Transilvania continua sa urce

Asteptarile pozitive ale investitorilor, fata de cvorumul de la SIF Transilvania, se pare ca sunt tot mai puternice. Drept urmare, in ultima saptamana, societatea a mai castigat 8,96%, ajungand la un nou maxim. Fata de inceputul anului, actiunile SIF Transilvania s-au apreciat cu 22,48%, cea mai mare crestere din sector. SIF Oltenia a realizat tranzactii in valoare de de 25,5 milioane lei, plasandu-se pe pozitia secunda in topul lichiditatii, dupa SIF Banat-Crisana. Castigul saptamanal oferit de acest emitent a fost de 6,35%. SIF Moldova a avut o saptamana mai putin lichida, insa randamentul oferit de emitent a fost de 4,42%. Indicele BET-FI a depasit nivelul de 60.500 puncte si a inchis saptamana la 63.390,17 puncte, in crestere cu 5,37%. Brokerii se asteapta ca indicele sa intalneasca un nou prag la 64.000 de puncte, care ar putea sa intoarca actiunile SIF, sau care ar putea fi mai greu de trecut.
Banca Transilvania a trecut o saptamana buna, cu o lichiditate in crestere, fiind pe locul cinci in topul lichiditatii. Valoarea schimburilor a fost de 17,519 milioane lei (reprezentand 9,17% din rulajul total al bursei). La inchiderea zilei de vineri, actiunile bancii s-au plasat la 1,08 lei, oferind un castig saptamanal de 1,89%.
La finalul sedintei de vineri, BRD inregistra un pret de inchidere de 21,2 lei, in scadere cu 0,93%, fata de vinerea anterioara.
In sectorul petrolier, titlurile Petrom au avut o corectie de 3,5%, in conditiile in care emitentul estimeaza scaderea cifrei de afaceri si a profitului pentru anul in curs. Rompetrol Rafinare Constanta a avut o sedinta stabila, inchizand la acelasi nivel din vinerea anterioara, pe fondul unor schimburi de 3,827 milioane lei, reprezentand 2% din rulajul total al bursei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.