Utilizatorii de telefoane mobile din Romania pot rasufla usurati, amendamentul propus de europarlamentarul grec Katerina Batzeli referitor la amanarea reducerii tarifelor de roaming pentru cei doi noi membri ai UE a fost respins de Comisia de Indus
Utilizatorii de telefoane mobile din Romania pot rasufla usurati, amendamentul propus de europarlamentarul grec Katerina Batzeli referitor la amanarea reducerii tarifelor de roaming pentru cei doi noi membri ai UE a fost respins de Comisia de Industrie, Cercetare si Energie a Parlamentului European. Totodata, dezbaterea a adus mai aproape de finalizare demersul Comisiei Europene de a reduce cu pana la 70% tarifele convorbirilor in roaming, considerate ca fiind nejustificat de mari.
Un vot final asupra deciziei de reducere cu pana la 70% a tarifelor in sistem roaming va fi dat in plenul Parlamentului European, acesta urmand sa aiba loc cel mai probabil la jumatatea lunii mai. Comisia a adoptat o serie de amendamente la propunerea facuta de Comisia Europeana, care sunt in avantajul cetatenilor europeni. Astfel, s-a aprobat un nivel mai redus al tarifelor maxime (eurotarife) instituite prin acest Regulament pentru apelurile efectuate sau primite in sistem roaming, in spatiul european. Pentru apelurile efectuate in sistem roaming, nivelul maximal al preturilor pe care operatorii de telefonie mobila le pot percepe a fost redus la 40 eurocenti/minut, iar pentru apelurile primite la 15 eurocenti/minut. De asemenea, s-a stabilit ca operatorii de telefonie mobila sa fie obligati sa respecte aceste eurotarife pentru toti utilizatorii de roaming, fie ca sunt noi sau vechi, fie ca sunt abonati sau utilizeaza cartele telefonice. Operatorii nationali vor fi obligati ca in decurs de o ora din momentul in care cetateanul european a intrat pe teritoriul altui stat membru sa-l informeze gratuit, printr-un SMS, cu privire la tarifele percepute pentru serviciul roaming pe teritoriul tarii in care se afla.
Prevederile din acest regulament legate de tarifele maximale se vor aplica la o luna de la publicarea Regulamentului, iar cele privind transparenta preturilor, din momentul publicarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.