Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat vineri, la Atena, ca UE trebuie sa isi diversifice furnizorii de gaze naturale in fata companiei rusesti, Gazprom. In ceea ce priveste gazul natural, "trebuie sa diversificam (...), trebu
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat vineri, la Atena, ca UE trebuie sa isi diversifice furnizorii de gaze naturale in fata companiei rusesti, Gazprom. In ceea ce priveste gazul natural, "trebuie sa diversificam (...), trebuie sa incercam sa obtinem gaz din partea tuturor furnizorilor: Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan si, in viitor, Irak si Iran", a spus Piebalgs. El a subliniat ca problema Uniunii Europene nu este dependenta fata de Rusia, ci monopolul exercitat in aceasta tara de compania Gazprom.
Comisarul, care s-a intalnit cu ministrul grec pentru dezvoltare, Dimitris Sioufas, a pledat si ca noul gazoduct greco-turcesc sa fie alimentat din Marea Caspica de un alt furnizor decat Gazprom. Presa elena a evocat presiunile rusesti pentru ca acest gazoduct, care urmeaza sa fie inaugurat in iulie si sa transporte gaz din Azerbaidjan, sa foloseasca si gaz rusesc. Washingtonul a avertizat deja Atena in legatura cu recurgerea la gaz rusesc pentru acest proiect.
Gazoductul, cu o lungime de 300 de kilometri, dintre care 209 pe teritoriul turcesc, leaga orasul Karacabey din Turcia de Komotini din Grecia. Conducta va fi prelungita catre Italia, pana in 2011, in urma unui acord greco-italian incheiat in ianuarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.