Este incredibil cata pasiune pun unii pentru povesti rastalmacite sau false mituri, pe care incearca sa le arunce in carca istoriei. Sa minimalizeze adevarul istoric. De dragul cui? Exact nu se stie. Interesant este ca tocmai aceia care sunt alesi, l
Este incredibil cata pasiune pun unii pentru povesti rastalmacite sau false mituri, pe care incearca sa le arunce in carca istoriei. Sa minimalizeze adevarul istoric. De dragul cui? Exact nu se stie. Interesant este ca tocmai aceia care sunt alesi, la un moment dat, in functii importante ies la inaintare cu...vampirii. Asa ca, ne convine sau nu, ni se mai pregateste o "draculiada". Va surprinde ? De altfel, figura domnitorului Vlad Tepes, sau Vlad Dracul, este asociata cu cea a vampirului insetat de sange din romanul scriitorului irlandez, Bram Stocker, "Dracula", aparut in 1898. Se stie insa ca romanul lui Stocker nu s-a bazat pe domnia cruda a domnitorului, ci este o fictiune a carei actiune este amplasata in Transilvania si Anglia secolului XIX. Iar romanii si-au luat lectia de istorie cu privire la domnia Printului valah. Numai cine citeste printre randuri se poate insela sau risca sa confunde realitatea cu fictiunea. Doar ca, de o vreme, suntem obisnuiti sa asistam la campanii mediatice, scandaluri, controverse, dezbateri pro sau contra in favoarea unei nastrusnicii lansate tocmai de catre aceia la care nu ne asteptam. Cu cativa ani in urma, un proiect deplorabil al turismului romanesc, constructia parcului tematic "Dracula Land", langa Sighisoara, facea furori in toata mass-media internationala, "din Hong Kong pana in Florida ", consemnau publicatiile centrale din Romania. "De ce un simplu parc de distractii a starnit atat interes in lumea larga? ", titra, la acea vreme, o cunoscuta publicatie de la noi. "Poate pentru ca lumea cauta o alternativa la Disneyland... sau poate pentru ca legenda contelui (Dracula, n.r.) este deja o parte a culturii populare a umanitatii."
Au iesit atunci la "atac" parlamentarii. "Vampirul Dracula reprezinta caricatura si amuzament in fata ocultismului, cat si in fata betiei dupa sange si sex. Credem ca, acolo unde vampirismul va fi prezentat drept material didactic si distractiv pentru prescolari si tineri si va deveni un joc de societate de interes national, acolo s-au uitat valorile elementare crestine si umane", s-a auzit glasul unui reprezentant al puterii legislative care facea apel la "crestinii din oras si din tara", chemati "sa se opuna simbolurilor de glorificare a torturii si a omuciderii din amuzament", la "bisericile din oras si din tara, la organizatii nationale si internationale" indemnate sa "actioneze asupra autoritatilor locale si guvernamentale, mai ales asupra ministrului pentru turism, Dan Matei Agathon". Se lansau de la tribuna Parlamentului invitatii la "informare, rugaciune si culegere de semnaturi". "Din punct de vedere al religiei crestine, <> este o aberatie, dar nu numai atat. Este un grav pacat in fata lui Dumnezeu pentru care, toti cei ce se implica, vor da socoteala la Judecata de Apoi", suna mesajul preotilor si crestinilor din Sighisoara. Cu asemenea forte, ideea aparitiei unui parc de distractii in burgul transilvan a esuat. Sighisoara a fost salvata. Dupa ce am trecut, cu totii, prin "baia de sange" a revoltei.
Si totusi, moda vampirilor - atat de bine intretinuta in lumea cinematografiei, din 1922 incoace, cand avea loc prima ecranizare a romanului lui Bram Stocker, "Dracula" - incearca sa puna iarasi stapanire pe mintile unor romani pe care-i credeam de treaba. Ti-ai gasit ! Asa ca "draculiada" continua. Surse din Primaria Capitalei afirma ca autoritatile locale tin mortis sa transforme Muzeul "Curtea Veche" de la Piata Unirii - cea mai mare concentrare de vestigii arheologice din Bucuresti - intr-un centru turistic intitulat, nici mai mult nici mai putin, "Dracula". Si asta pentru ca domnitorul Vlad Tepes ridica aici, in 1459, "Cetatea Bucurestilor". Noi speram ca edilii orasului sa se razgandeasca, daca vor sa nu "cada in teapa".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.