Pana in 2015 Romania va fi o tara total independenta energetic si nu va mai trebui sa importe gaze si nici pacura, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Ministrul spune ca Romania este o tara exportatoare
Pana in 2015 Romania va fi o tara total independenta energetic si nu va mai trebui sa importe gaze si nici pacura, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Ministrul spune ca Romania este o tara exportatoare de energie si nu s-a declarat de acord cu politicienii care vorbesc despre dezastrul din energia romaneasca, spunand despre acestia ca folosesc un limbaj stereotip si ca sunt lipsiti de imaginatie . "Cine vorbeste de dezastru in energia romaneasca din ultimele trei luni e lipsit de imaginatie si foloseste clisee. Astfel de catalogari nu pot fi acceptate, nici din partea primului om in stat, nici din partea ultimului functionar", a precizat Vosganian. Potrivit acestuia, obiectivul din 2015 - an in care Romania va deveni total independenta energetic - poate fi atins doar prin asigurarea unui cadru propice dezvoltarii productiei de energie din surse regenerabile, si prin utilizarea mai intensa a resurselor de carbune, odata cu punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, pasi care vor face parte din strategia energetica nationala. "Romania trebuie sa isi asume politic continuarea productiei de energie pe baza de carbune, resursa de care Romania si-a cam batut joc in ultimii 15 ani", a spus ministrul. Acesta a continuat spunand ca procesul trebuie asumat strategic si institutional incepand cu anul curent. "Din acest motiv consider ca este benefica unificarea Ministerului Economiei cu cel al Finantelor", a completat Vosganian. Oficialul a mai spus ca, in acest fel, strategia energetica, fiscala si cea postaderare vor putea fi corelate in mod optim. "Strategia energetica trebuie sa fie in concordanta cu cea fiscala, pentru a avea un iz de modernism", a punctat Vosganian. In opinia sa, strategia energetica este ultimul pas spre finalizarea tranzitiei economice. "In afara de cultura, cea mai importanta resursa a Romaniei este energia. Miza este uriasa, intrucat energia este ghemul gordian si ultima reduta pentru finalizarea tranzitiei economice", a precizat Vosganian. In alta ordine de idei, referindu-se la audierile din ultimele luni in dosarele privind tranzactiile cu energie, ministrul a declarat ca, in opinia sa, 2007 este anul energiei iar prima institutie care a inteles acest lucru a fost Parchetul General. Vosganian a subliniat ca, incepand de la 1 ianuarie 2007, nu mai este posibila interventia politica in contractele cu energie, intrucat aceste tranzactii se realizeaza exclusiv pe bursa. "Acest Guvern va ramane in istorie nu pentru ce a facut, ci pentru ce nu a facut, intrucat nu mai are niciun amestec in economie, ci o trateaza ca pe un partener", a incheiat ministrul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.