Investitorii de la Bursa de Valori au intrat puternic la cumparare in primul trimestru al acestui an, astfel ca investitiile nete au totalizat 643,562 milioane de lei (193,26 milioane de euro). Nivelul investitiilor realizate in aceasta perioada este

Investitorii de la Bursa de Valori au intrat puternic la cumparare in primul trimestru al acestui an, astfel ca investitiile nete au totalizat 643,562 milioane de lei (193,26 milioane de euro). Nivelul investitiilor realizate in aceasta perioada este in crestere cu 94,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai activa a fost luna februarie, cand investitiile nete ale nerezidentilor au atins un nivel record de peste 90 de milioane de euro (305,57 milioane de lei). "Era de asteptat o crestere a investitiilor realizate la Bursa. Totusi, fata de anul trecut, cand majoritatea banilor intrau pe titlurile cele mai lichide si pe SIF, anul acesta banii se fac simtiti in companiile mai mici de la Bursa, care au perspective mai mari de crestere", a declarat Mihai Chisu, broker Alpha Finance.
Fata de luna februarie, cand nerezidentii au ajuns la un nivel record al investitiilor realizate, in luna martie acestia si-au mai temperat avantul, astfel ca investitiile nete ale strainilor au scazut cu 31,11%, ajungand la 156,08 milioane de lei, fata de nivelul de 305,57 milioane de lei. In luna ianuarie, investitiile nete ale nerezidentilor au insumat 181 milioane de lei, conform datelor centralizate de BVB. "In acest prim trimestru, indicii BET si BET-C au inregistrat maxime dupa maxime, in timp ce BET-FI a avut o evolutie mai slaba. Banii intrati in piata au venit odata cu aceste noi maxime", a mai spus Chisu.

Nerezidentii au cumparat cu 50% mai mult fata de T1 2006

La capitolul cumparari, nerezidentii au achizitionat in primele trei luni ale anului trecut actiuni in valoare de 1,035 miliarde de lei, in timp ce, in aceeasi perioada a acestui an, nivelul cumpararilor a ajuns la 1,567, in crestere cu 51%. O mare parte din banii intrati in piata in aceasta peroada au mers in titlurile listate pe piata Rasdaq a Bursei de Valori, unde s-au inregistrat cresteri substantiale, pe volume mai ridicate fata de perioada similara a anului trecut.
Indicele Rasdaq-C a crescut de la inceputul anului acesta cu peste 50%, crestere mult mai mare fata de avansul indicilor BVB, care au crescut in medie cu 16%. "Sunt multe companii listate la Rasdaq, in care fondurile straine au intrat puternic la cumparare".
Vanzarile nerezidentilor au inregistrat o crestere de 14,3%, ajungand, de la 791,6 milioane de lei, la un nivel de 923,68 milioane de lei.
Investitorii romani au cumparat in primul trimestru din 2006 actiuni in valoare de 2,085 miliarde de lei, in timp ce anul acesta cumpararile au scazut pana la nivelul de 1,858 miliarde de lei.
In schimb, romanii au fost in aceasta perioada mai activi in ceea ce priveste vanzarile efectuate, astfel ca vanzarile au totalizat 2,502 miliarde de lei, fata de 2,328 miliarde de lei, in perioada similara din 2006.
Valoarea totala a tranzactiilor realizate in primele trei luni, in ringul Bursei, a crescut cu 9,42%, ajungand la 3,425 miliarde de lei. In aceeasi perioada a anului trecut, investitiile realizate s-au ridicat la 3,13 miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.