Bursa de Valori din Varsovia, Warsaw Stock Exchange, urmareste ca un sfert din listari, dupa numar si capitalizare de piata, sa fie, in cativa ani, ale companiilor straine, a declarat Ludwik Sobolewski, presedintele WSE.
Bursa poloneza este ce
Bursa de Valori din Varsovia, Warsaw Stock Exchange, urmareste ca un sfert din listari, dupa numar si capitalizare de piata, sa fie, in cativa ani, ale companiilor straine, a declarat Ludwik Sobolewski, presedintele WSE.
Bursa poloneza este cea mai mare din Europa postcomunista, insa doar 12 dintre cele aproape trei sute de companii listate la Varsovia sunt straine, acumuland 28% din capitalizarea de piata, in valoare totala de 250 de miliarde de dolari. "Cateva companii straine ar trebui sa fie listate la WSE in prima jumatate a acestui an, printre care si Orco Property Group si producatorul de ulei si margarina ucrainean Kreatiw in perioada mai-iunie. Dezvoltatorul austriac Meinl European Land Group ar putea sa fie listat si la Varsovia, insa, in acest caz, ar fi vorba despre a doua jumatate a anului", a adaugat Sobolewski. Pe langa planurile de atragere a investitorilor straini, WSE analizeaza si posibilitatea de a stabili legaturi mai apropiate cu alte Burse de Valori regionale pentru a permite listarile duble.
"Ar trebui ca, in urmatorii ani, sa fim legati puternic de alte burse din regiune si sa devenim liderul pietelor financiare, cel putin in microregiunea care include Republica Ceha, Slovacia, Ucraina si Romania", a mai spus Sobolewski. Analistii estimeaza ca acesta este un factor care stimuleaza puternic grupurile din regiune sa investeasca la Varsovia.
Ca ultima parte a strategiei de expansiune, WSE planuieste sa se extinda in Europa Centrala si spera sa cumpere cate o parte a Burselor de la Sofia, din Bulgaria si de la Ljubljiana, in Slovenia.
Trezoreria a anuntat ca ar putea vinde un pachet minoritar din actiunile WSE fondurilor de investitii locale si caselor de brokeraj, chiar in prima jumatate a anului 2007. Inaintea vanzarii, WSE evalueaza nivelul la care ii vor fi vandute actiunile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.