Anneli Ute Gabanyi, analist politic la Fundatia pentru Stiinta si Politica din Berlin, apreciaza ca restructurarea Executivului de la Bucuresti poate fi un nou inceput pentru clasa politica. Originara din Romania, Anneli Ute Gabanyi este experta pent
Anneli Ute Gabanyi, analist politic la Fundatia pentru Stiinta si Politica din Berlin, apreciaza ca restructurarea Executivului de la Bucuresti poate fi un nou inceput pentru clasa politica. Originara din Romania, Anneli Ute Gabanyi este experta pentru probleme sud-est europene. Intr-un interviu acordat BBC, ea a declarat ca actuala formula de guvernare, "daca se comporta responsabil, si o opozitie responsabila, va trebui sa duca greul de acum inainte". In opinia sa, esential este ca procesul de reforma sa continue, daca nu sa ia chiar un avant.
In prezent, semnale venite de la politicienii europeni sunt unele de ingrijorare, iar impresia generala este ca Romania, odata integrata, ori nu poate, ori nu vrea sa continue pe calea reformelor. "Din pacate, aceasta perceptie nu este total gresita. Este un drum tragic pe care a apucat Romania, iar marea raspundere pentru aceasta situatie apartine politicienilor, atat celor aflati la guvernare cat si celor din opozitie, care nu au stiut sa valorifice aceasta sansa unica, reprezentata de aderarea la UE", a explicat Gabanyi.
Si a apreciat ca "Romania este tara sanselor pierdute, pentru ca pierde o sansa dupa cealalta". In privinta rolului jucat de Traian Basescu, analistul politic a apreciat ca "jucatorul principal" a fost slabit in decursul crizei. "Seful statului a fost izolat foarte mult de parghiile puterii, pierzand, prin partidul lui care nu mai este in Guvern, ministerele puterii - MAI si Ministerul Apararii, dar si majoritatea in CSAT. Iar dupa ce a dat benevol SRI, acum a pierdut si SIE (prin demisia lui Claudiu Saftoiu, n.r.)", a explicat Gabanyi. In opinia sa, actualul context politic ar putea fi o sansa pentru seful statului, daca ar reveni la functia lui initiala de mediator, de reprezentant demn al statului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.