Validarea noului Guvern le-a dat investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti un prim semnal pozitiv, astfel ca valoarea tranzactiilor a urcat cu 13,6% fata de sedinta anterioara. Increderea investitorilor se vede cel mai bine la nivelul societatil

Validarea noului Guvern le-a dat investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti un prim semnal pozitiv, astfel ca valoarea tranzactiilor a urcat cu 13,6% fata de sedinta anterioara. Increderea investitorilor se vede cel mai bine la nivelul societatilor de investitii financiare, care pana acum erau cel mai afectate. Rulajele de la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la 37,97 milioane lei, din care 20,5 milioane lei (55%) au reprezentat schimburile realizate cu actiunile societatilor de investitii financiare.
"Odata cu un prim semnal de rezolvare a conjuncturii politice, care a influentat pana acum bursa cel putin la nivelul rulajelor, piata a dat semne de revenire. In plus, societatile de la Rasdaq, care pana zilele trecute au avut evolutii foarte puternice, si-au redus din traiectoria ascendenta, unele dintre ele inregistrand chiar corectii", a declarat Mihai Chisu, broker la Alpha Finance.
Situatia de incertitudine de la bursa ar putea sa se reduca in urmatoarele sedinte, iar rulajele vor inregistra cresteri. "Lipsa de volume de pana acum indica o situatie de asteptare. Investitorii nu voiau sa vanda la preturi mici, iar cumparatorii nu stiau daca e momentul potrivit sa intre. In ultima perioada multi au incercat sa faca abstractie de situatia politica, insa strainii si investitorii pe termen scurt urmareau politicul. Acum se poate ca lucrurile sa isi mai revina", a precizat Chisu.

BET-FI creste cu 1,42%

Indicele BET-C a avut o sedinta mai agitata, insa a inchis ziua cu o crestere de 0,76%, dupa ce in timpul sedintei s-a plasat si in scadere cu circa 0,5%. Indicele BET a inchis ziua la 8.544,11 puncte, in scadere cu 0,36%. Cea mai buna evolutie au avut-o titlurile SIF, care au inchis ziua in urcare cu 1,42%, dupa ce la mijlocul sedintei se plasau in urcare cu 2%. "Societatile de investitii financiare au avut o evolutie pozitiva, atat la nivelul cotatiilor, cat si la rulaje. Nu ma astept acum la o inversare dramatica de trend si la o crestere a lichiditatii cu 30%, insa in sedintele urmatoare SIF mai pot inregistra sedinte cu cresteri asemanatoare si cu rulaje mai mari", a mai spus Chisu. Cea mai tranzactionata societate a fost SIF Oltenia, cu un rulaj de 7,88 milioane lei si o crestere a cotatiei de 1,91%. Aceasta a fost urmata de SIF Banat Crisana, care a avansat cu 1,08% pe fondul unei lichiditati in valoare de 4,47 milioane lei. Cea mai mare crestere din sectorul societatilor de investitii au avut-o actiunile SIF Transilvania. Acestea s-au plasat la inchiderea zilei la 3,24 lei/unitate, in crestere cu 2,21%, iar rulajele au ajuns la 2,87 milioane de lei.

Rompetrol ramane la 0,103 lei

In sectorul petrolier, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta si-au continuat evolutia ascendenta aproape pe tot parcursul zilei. Spre final insa, cotatia a avut o scadere usoara, astfel ca actiunile Rompetrol au inchis la acelasi nivel din sedinta anterioara. Cotatia actiunilor Petrom a scazut cu 0,88%, pana la 0,565 lei, iar valoarea tranzactiilor a fost de 1,76 milioane lei.
Tranzactiile cu titlurile Bancii Transilvania au atins 3,6 milioane lei, iar actiunile au scazut cu 0,95%. Celelalte doua banci listate au ramas la nivelul de la inchiderea sedintei de luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.