Coface Romania a lansat, ieri, o asigurare pentru riscul de credit comercial, acest produs urmand sa acopere riscul de neincasare a creantelor, a anuntat compania.
Asigurarile vor fi disponibile prin intermediul sucursalei de asigurari locale

Coface Romania a lansat, ieri, o asigurare pentru riscul de credit comercial, acest produs urmand sa acopere riscul de neincasare a creantelor, a anuntat compania.
Asigurarile vor fi disponibile prin intermediul sucursalei de asigurari locale, Coface Austria Kreditversicherung Sucursala Romania. Astfel, contractul de asigurare protejeaza furnizorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client. "Asigurarea de credit are rolul de a ajuta la stabilizarea fluxului de numerar al unei companii. Potrivit unui studiu, 18% din companii intra in faliment din cauza unor creante neachitate si a intrarii in incapacitate de plata a unor parteneri de afaceri", a declarat intr-o conferinta de presa Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Compania exclude asigurarea vanzarilor catre stat

Sunt excluse de la asigurare cazurile aflate in instanta, pentru care nu a fost data o sentinta definitiva, vanzarile de bunuri platite in avans sau prin acreditiv irevocabil, livrarile catre companii in insolventa sau prin incalcarea prevederilor legale. Totodata, compania nu asigura vanzarile realizate catre departamente guvernamentale si autoritati locale. "La nivel international, statul este vazut ca un debitor sigur care va plati", a precizat Ionescu.
Coface asigura, in medie, 85% din limita de credit acordata, diferenta reprezentand riscul suportat de asigurat. In ceea ce priveste procentul de prima, acesta se calculeaza pe baza volumului cifrei de afaceri asigurate si poate varia intre 0,3% si 0,8% din cifra de afaceri.

Tinta - 1 mil. de euro ca prime subscrise in primele noua luni

"Romania este a patra tara in Europa Centrala si de Est unde Coface implementeaza core-business-ul grupului, si a doua ca marime, in regiune, dupa Polonia. Ne asteptam ca in acest an in primele noua luni sa atingem un milion de euro ca prime subscrise, cu o expunere de risc care se va situa in jurul a 300 de milioane de euro. Tinta noastra strategica este sa devenim lider de piata pe acest sector pana la sfarsitul anului 2009", a mentionat Ionescu. Coface ofera atat asigurari de credit interne, cat si pentru export. Cele interne presupun asigurarea creantelor pentru firme locale si se incheie pe intreaga cifra de afaceri, pentru o linie de activitate sau pentru clientii cei mai importanti.

Coface asigura si riscul politic pentru asigurarea de export

In plus, pentru asigurarea de export, Coface poate asigura suplimentar si riscul politic, precum intrarea partenerului in incapacitate de plata ca urmare a unei masuri guvernamentale abuzive sau a unei situatii politice instabile majore. De asemenea, compania poate asigura si riscul de prelivrare, cat si acoperirea datoriilor deja existente la intrarea in vigoare a politei.
Plata despagubirii se va efectua in termen de 30 de zile de la deschiderea procedurii de insolventa si inscrierea creantei asiguratului in tabelul de creditori in caz de faliment, iar in caz de neplata, la scadenta, dupa o perioada de colectare de maximum cinci luni de la momentul declararii daunei catre Coface.

Factoringul, implementat in Romania de-abia peste doi-trei ani

Coface a fost infiintata in 1946, in Franta, si are patru linii de activitate - asigurari de credit, atribuire de ratinguri, administrarea creantelor si factoring. Factoringul nu este inca prezent pe piata romaneasca deoarece confera, in momentul de fata, asumarea unui risc mult prea mare pentru companie. Aceasta linie de business va fi implementata in Romania probabil dupa doi-trei ani, a precizat Martina Dobringen, director executiv al Coface Austria.

Asigurare a creditelor comerciale si de la BCR Asigurari

De asemenea, si BCR Asigurari a lansat o polita de asigurare a creditelor comerciale acordate firmelor de catre alte companii, a informat un comunicat al companiei. Oferta BCR Asigurari se adreseaza companiilor cu sediul sau resedinta in Romania, care doresc sa realizeze un control cat mai strict asupra veniturilor obtinute din livrarile de marfuri si prestari de servicii. Costul efectiv al asigurarii se stabileste in functie de nivelul cifrei de afaceri pe credit a asiguratului si de gradul de dispersie al clientilor debitori acestuia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.