Acutizarea crizei politice atinge si Curtea Constitutionala. Odata cu aparitia suspiciunilor ca unii judecatori ai Curtii au dosare "patate" la CNSAS, se ridica si semne de intrebare asupra modului in care aceasta va lua decizii importante in viitoru
Acutizarea crizei politice atinge si Curtea Constitutionala. Odata cu aparitia suspiciunilor ca unii judecatori ai Curtii au dosare "patate" la CNSAS, se ridica si semne de intrebare asupra modului in care aceasta va lua decizii importante in viitorul apropiat. Cei banuiti sunt Aspazia Cojocaru si Kozsokar Gabor. Prima a recunoscut, ieri, ca a dat declaratii la Securitate sub numele de Ana in timpul unei anchete, insa a afirmat ca a fost obligata sa o faca.
De asemenea, nu ar exista un angajament de informator in cazul sau. "Refuzul meu categoric de a mai da alte declaratii a avut consecinte negative asupra mea, in sensul ca nu mi s-a mai permis sa plec in Occident pana dupa Revolutie. Precizez faptul ca, sub nicio forma, declaratiile date nu au reprezentat o colaborare voluntara cu Securitatea, ci au fost parte componenta a unei anchete si nu am semnat niciun angajament cu aceasta", se spune intr-un comunicat semnat de Cojocaru.
"Voi continua sa-mi exercit mandatul, ca si pana acum, cu maxim profesionalism si corectitudine", a precizat Cojocaru, aratand ca nu intentioneaza sa demisioneze.
Aceasta a recunoscut existenta unor declaratii dupa ce Cosmin Gusa, liderul PIN, a afirmat ca unii judecatori de la Curte sunt santajabili din cauza dosarelor de la CNSAS, incercandu-se influentarea a doua decizii foarte importante pe care Curtea trebuie sa le ia in perioada urmatoare: sesizarea lui Tariceanu privind refuzul lui Traian Basescu de a semna decretul de numire in functia de ministru de Externe a lui Adrian Cioroianu si avizul asupra cererii de suspendare a presedintelui.
Surse din PSD citate de agentia Mediafax sustin ca presedintele s-a folosit deja de avertismente la adresa judecatorilor cu probleme. Cele doua decizii sunt legate intre ele deoarece declararea ca neconstitutional a refuzului de numire al lui Cioroianu ar putea determina si o decizie in cazul cererii de suspendare.
Curtea Constitutionala devine o preocupare pentru politicieni si dintr-un alt punct de vedere. In iulie expira mandatul a trei judecatori: Kozsokar Gabor, Tudorel Toader si Serban Stanoiu.
Senatul, Camera Deputatilor si Presedintia vor trebui sa numeasca alti judecatori. Daca Basescu are mana libera sa aleaga orice succesor pentru Stanoiu, lucrurile sunt mai complicate in ceea ce priveste inlocuitorii lui Kozsokar si Toader.
Acestia vor trebui numiti de catre Camerele Parlamentului. In aceasta situatie este de prevazut ca PSD se va folosi de postura de principal sustinator in Parlament al noului Guvern PNL-UDMR pentru a cere ca un post de la Curte sa fie ocupat de un om propus de catre social-democrati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.