Negociatorii americani si cei sud-coreeni s-au inteles in ceea ce priveste un acord de liber schimb, reprezentand cel mai important pact comercial incheiat de Statele Unite ale Americii in ultimii 15 ani, dupa semnarea Acordului Nord-American de Libe

Negociatorii americani si cei sud-coreeni s-au inteles in ceea ce priveste un acord de liber schimb, reprezentand cel mai important pact comercial incheiat de Statele Unite ale Americii in ultimii 15 ani, dupa semnarea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA). Cele doua parti au ajuns repede la o intelegere, inainte de expirarea timpului disponibil, ceea ce semnaleaza dificultatile incheierii unor conventii pe unele segmente mai sensibile, precum comertul cu orez, carne de vita, automobile si produse farmaceutice. Acordul pune capat unei perioade de zece luni de negocieri intre autoritatile din SUA si cele din Coreea de Sud, a treia mare economie asiatica. In urma implementarii acordului, valoarea schimburilor comerciale ar putea creste cu aproximativ 20 de miliarde de dolari anual, de la nivelul actual de peste 70 de miliarde de dolari. Ambele parti au solicitat reducerea taxelor vamale, dar si a altor bariere impuse la importurile auto.

Un impuls puternic pentru sud-coreeni

Asteptarile privind incheierea unui acord a favorizat cresterea indicelui bursier sud-coreean la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, cel mai important avans fiind consemnat de actiunile companiilor auto, care vor beneficia de acces sporit pe piata americana.
Liberalizarea schimburilor comerciale ar constitui un impuls puternic pentru economia sud-coreeana, care depinde in mare masura de activitatea de comert exterior. "Credem ca deschiderea unor piete noi pentru producatorii din SUA, prin diminuarea barierelor tarifare si non-tarifare este un rezultat pozitiv, care va inmulti oportunitatile pentru companiile americane", spune Doug Goudie, director pentru politici comerciale la Asociatia Nationala a Producatorilor, din Washington.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.