Teheranul ramåne pe pozitia initiala in conflictul diplomatic cu Londra. Ieri a aparut o noua inregistrare video care confirma vina celor 15 marinari de la Royal Navy: un alt soldat a admis si s-a scuzat ca el si colegii sai au intrat in apele
Teheranul ramåne pe pozitia initiala in conflictul diplomatic cu Londra. Ieri a aparut o noua inregistrare video care confirma vina celor 15 marinari de la Royal Navy: un alt soldat a admis si s-a scuzat ca el si colegii sai au intrat in apele teritoriale iraniene.

Televiziunea de stat iraniana „Al Aram“ a difuzat ieri o a doua inregistrare video cu marinarii britanici capturati. In imaginile transmise erau prezenti doar trei dintre prizonieri: doi barbati si Faye Turney, singura femeie din echipaj. Marinarul Nathan Thomas Summers a marturisit: „Am intrat in apele iraniene fara permis“ si s-a declarat „satisfacut de felul in care el si colegii sai au fost tratati din momentul arestului. Imediata a fost reactia ministerului britanic de externe care sustine ca este un ultraj folosirea soldatilor marinei regale in scopuri de propaganda islamice. Presedintele Ahmadinejad, intr-o conversatie telefonica pe are a vut-o cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan ieri, a intarit declaratiile anterioare ale ministrului sau de externe Mottaki: Londra trebuie sa ceara scuze Iranului. Conditia pusa de Ahmadinejad ca baza de plecare in solutionarea conflictului a fost difuzata in repetate rånduri pe televiziunea nationala.

Iranul a denuntat, de asemenea, „exploatarea“ de catre ONU a crizei provocate de arestarea militarilor britanici, dupa ce Consiliul de Securitate si-a exprimat „profunda preocupare“ dupa ce a stat in sedinta patru ore. Ahmadinejad nu este la primul atac la adresa Natiunilor Unite - a declarat saptamåna trecuta ca ultima Rezolutie este o hårtie fara valoare care nu va schimba intentiile tarii sale de a produce energie nucleara in scopuri civile.

Ayatollahul Khatami, o autoritate religioasa iraniana, a avertizat ca „Marea Britanie va plati un pret ridicat daca va continua masurile sale de intimidare“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.