Partida de maine seara dintre Rapid si Steaua este foarte interesanta nu numai prin prisma duelului sportiv. Cele doua echipe se lupta pentru un loc in preliminariile Ligii Campionilor fara ca jandarmii sa asigure securitatea pe stadion, locul lor f
Partida de maine seara dintre Rapid si Steaua este foarte interesanta nu numai prin prisma duelului sportiv. Cele doua echipe se lupta pentru un loc in preliminariile Ligii Campionilor fara ca jandarmii sa asigure securitatea pe stadion, locul lor fiind luat de stewarzi. Situatia va fi delicata in cazul in care suporterii stelisti vor decide sa mearga in Giulesti. La precedentele derby-uri, cele doua galerii au fost stapanite cu greu de jandarmi, violentele culminand cu ploaia de pietre si petarde din sezonul precedent. Stewarzii au fost introdusi pe stadion la sugestia comisarilor europeni, care au fost consultati de Jandarmerie.

„Speram ca suporterii stelisti sa nu isi ia bilete printre rapidisti, deoarece nu garantam pentru integritatea lor corporala”, spunea un suporter giulestean, intervievat de TV Sport. Tensiunea inaintea derby-ului de maine seara este maxima. Dincolo de rivalitatea istorica, miza este una deosebita. Castigatoarea dintre Rapid si Steaua va lua o optiune serioasa pentru ocuparea locului secund in clasament, pozitie care duce in preliminariile Ligii Campionilor. Se poate spune chiar ca atmosfera este mai incordata de cat cea de dinaintea derby-ului precedent din Giulesti, care s-a terminat violent cu petarde, brichete, sticle de plastic si pietre aruncate spre gazon.

Avand in vedere istoria infruntarilor dintre Rapid si Steaua, era de asteptat sa se ia masuri importante de securitate. Iata, insa, ca Jandarmeria a luat o decizie surprinzatoare. Generalul Gavrila Pop, cel care l-a inlocuit pe colonelul Daniel Georgescu, s-a consultat cu comisarii europeni si a decis sa isi tina oamenii in afara arenei, ordinea pe stadion urmand a fi asigurata de stewarzi. Masura ar putea fi una foarte riscanta, daca suporterii stelisti de la Peluza Nord vor hotari sa faca deplasarea in Giulesti.

Stewarzii vor interveni doar verbal
Secretarul general al Ligii Profesioniste, Valentin Alexandru, a declarat ca masura introducerii de stewarzi si, implicit, de scoatere a jandarmilor din tribune este una binevenita chiar si in Romania. “Suporterii nostri au spus ca se simt incitati atunci cand prin preajma se afla jandarmii. Ei bine, de azi inainte, pe stadioane vor fi doar acesti stewarzi. Sa vedem cum vor reactiona. Oricum, este o masura europeana, care se practica peste tot in lumea civilizata. La noi a fost adoptata in urma sedintelor la care au participat conducatorii Jandarmeriei si comisarii europeni. Trebuie sa dovedim ca suntem europeni si din punctul de vedere al suporterilor, nu ca avem reactii ca in Tadjikistan. Diferenta este ca acesti stewarzi de la noi nu vor fi doar niste supraveghetori, asa cum se intampla in strainatate, ci niste angajati ai societatilor de paza si protectie. Totusi, ei nu vor interveni decat verbal, iar in caz de nevoie, vor chema unitatile de interventie prezente in preajma arenei”, a spus oficialul LPF.

Echipa pregatita de Cosmin Olaroiu nu a mai invins pe Rapid in Liga I din editia 2002-2003, cand castiga cu 2-1 ambele meciuri, de acasa si din deplasare. De atunci, cele doua echipe au mai disputat inca 7 partide: cinci s-au incheiat la egalitate, iar doua au fost castigate de Rapid.

Cel care va coordona dispozitivele de jandarmi dispuse in zona Giulesti va fi generalul Gavrila Pop, aflat la primul mare derby de cand se afla in fruntea Jandarmeriei Capitalei. El este cel care l-a inlocuit pe controversatul colonel Daniel Georgescu, avansat, intre timp, in Jandarmeria pe tara.

Clasament

1. Dinamo 23 18 4 1 44-12 58 (+22)
2. CFR Cluj 23 14 4 5 43-25 46 (+13)
3.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.