Fostul director al SIE Claudiu Saftoiu a evitat, pe 13 martie, la audierile Comisiei anti-Basescu, cazul „Hayssam“. Una dintre cauze este legata nu numai de caracterul secret al cazului rapirii jurnalistilor romåni, ci si de &bdquo
Fostul director al SIE Claudiu Saftoiu a evitat, pe 13 martie, la audierile Comisiei anti-Basescu, cazul „Hayssam“. Una dintre cauze este legata nu numai de caracterul secret al cazului rapirii jurnalistilor romåni, ci si de „dezlegarea“ pe care i-a dat-o Gheorghe Fulga lui Saftoiu pentru a spune ce trebuie in Comisie. Iata o parte din stenograma audierii lui Saftoiu...

Dan Voiculescu: Va rog, domnilor colegi, daca aveti intrebari pentru domnul director.
Daca nu, pentru inceput, va rog eu sa ne dati o mana de ajutor sa ne intoarcem un pic in timp. Este un pic delicat pentru ca dumneavoastra ati preluat de curand sefia Serviciului, dar presupunem ca ati avut timp sa va puneti la curent.
Noi, printre altele, analizam foarte atent - si am discutat cu colegi de ai dumneavoastra de la SRI, si nu numai - implicarea presedintelui Traian Basescu in episodul rapirii jurnalistilor. Avem elemente care duc la concluzia ca, in episodul respectiv, au existat trei echipe distincte, respectiv una de la SRI, una de la SIE si una privata a domnului presedinte, condusa de doctorul Iusuf sau Ias uf. Cum il cheama pe doctor.
Florin Iordache: Iasin.

Actiune clasificata
Dan Voiculescu: Iasin. As vrea sa ne spuneti daca cunoasteti ceva despre impactul celor trei echipe si, in mod deosebit, daca cunoasteti ceva despre relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin?
Claudiu Saftoiu: Cu tot respectul, domnilor parlamentari, este vorba despre o actiune care, la nivelul autoritatilor statului, a fost si este in continuare clasificata strict secret. In ceea ce priveste relatia presedintelui cu doctorul Iasin nu am cunostinta mai mult decat ca doctorul Iasin s-a intalnit cu presedintele in timpul acelei crize a ostaticilor. Ce au vorbit, nu stiu.
Dan Voiculescu: Cand spuneti strict secret se refera si la posesorii de certificat ORNIS?
Claudiu Saftoiu: Eu as fi dorit, asa cum am incercat ieri, in discutia telefonica pe care am avut-o, sa imi spuneti care sunt subiectele si temele pe care ar fi trebuit sa le abordam astazi. Nu mi-ati dat nici un detaliu in acest sens si ma aflu in aceasta situatie de a va spune ca, fiind informatie clasificata, nu o voi dezvalui.
Dan Voiculescu: Domnule director, nu pot sa vorbesc in numele colegilor mei. Ca atare, comisia este reprezentata de senatori si deputati care au dreptul, posibilitatea si chiar obligatia sa va adreseze intrebari fara sa le cenzuram inainte si, ca atare, nu am putut sa va spun subiectele pe care le vom ridica la comisie. Imi cer scuze ca nu am putut sa vi le spun. Este adevarat ca m-ati intrebat ieri, insa, cum am spus si ieri, nici eu nu cunosc subiectele pe care colegii mei vor sa le clarifice cu dumneavoastra. Revin la intrebare: Exista in cadrul comisiei deputati si senatori cu certificat ORNIS. Rugamintea noastra este ca aceia care au dreptul la aceasta informatie sa primeasca, in perioada urmatoare, in scris, informatiile pe care au dreptul, legate de episodul respectiv.
Claudiu Saftoiu: Foarte bine. Ii rog sa faca in scris. Din cate imi dau seama, este vorba despre o comisie care aduna proba pentru suspendarea presedintelui. Intrebarile pe care mi le-ati pus dumneavoastra referitoare la cooperarea intre servicii nu stiu daca au legatura cu acest subiect de baza al comisiei.
Dan Voiculescu: Da. Au si am sa dau un element in plus. Elementul este legat, repet, de relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin.
Claudiu Saftoiu: Am raspuns.
Dan Voiculescu: Nu. Acesta este motivul care dorim...
Claudiu Saftoiu: Asta da. Aceasta intrebare da. Ati mai pus una legata de cooperarea intre servicii. Este vorba, inca o data, despre o actiune clasificata.
Dan Voiculescu: Noi asteptam. Nu trebuie sa va facem nimic in scris. Suntem in audieri oficiale, sunt inregistrate si filmate, exista stenograma. V-am solicitat, oficial, pentru membrii cu certificat ORNIS, tot ce cunoaste Serviciul legat de relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin. Multumim. Domnul senator Taracila.
Doru Ioan Taracila: (...


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.