UDMR din zona Ciucului a organizat un referendum paralel pentru obtinerea autonomiei secuilor. Desi liderii UDMR au declarat ca nu se amesteca, primarul Raduly Robert din Miercurea Ciuc a trimis in teren 400 de voluntari cu 200 de urne mobile.
UDMR din zona Ciucului a organizat un referendum paralel pentru obtinerea autonomiei secuilor. Desi liderii UDMR au declarat ca nu se amesteca, primarul Raduly Robert din Miercurea Ciuc a trimis in teren 400 de voluntari cu 200 de urne mobile.

Organizatiile UDMR din Tinutul Ciucului s-au implicat activ in adunarea de semnaturi legate de autonomia Tinutului Secuiesc. Desi initial liderii UDMR au declarat ca nu se vor implica in aceasta actiune, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, membru marcant al Uniunii, a organizat un referendum ilegal privind autonomia Scaunelor Secuiesti, in paralel cu cel al Consiliului National Secuiesc.

Referendumul neoficial initiat de CNS nu a fost un succes la Miercurea Ciuc. Acest fapt reiese din declaratiile reprezentantului Consiliului National Secuiesc (CNS), Csiby Barna, care ne-a declarat ca au finalizat referendumul in municipiul Miercurea Ciuc si in localitatile Soimeni si Racu. Au fost consultate doar 7.066 de persoane, din care 6.990 au spus „Igen” autonomiei.

Udemeristii au actionat doar in bazinul Ciucului
Slabele rezultate obtinute de cei din CNS au facut ca si Organizatia Teritoriala Ciuc a UDMR Ciuc sa desfasoare, in paralel cu referendumul neoficial initiat de CNS, o alta consultare a populatiei cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc. Actiunea udemerista vizeaza cele 25 de unitati administrative amplasate in bazinul Ciucului si, spre deosebire de buletinul de vot al CNS, care are doar o singura intrebare, cel formulat de UDMR teritorial Ciuc are 4 intrebari: 1. „Sunteti de acord ca Tinutul Secuiesc sa aiba statut autonom si localitatea din care faceti parte sa faca parte integranta din acest Tinut?” 2.”Sunteti de acord ca Tinutul Secuiesc sa devina euro-regiune?” 3. „Sunteti de acord sa platiti impozit suplimentar pentru sustinerea tinutului Secuiesc ca tinut autonom?” si 4.”Sunteti de parere ca acest deziderat (n.r. autonomia Tinutului Secuiesc) trebuie sa fie obtinut exclusiv prin mijloace legale?”

200 de urne mobile si 400 de voluntari udemeristi
Ráduly Róbert Kálmán, primarul din Miercurea Ciuc, a declarat ca UDMR este de acord si ca sprijina initiativa CNS de consultare a populatiei cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc, iar, intrucat in bazinul Ciucului nu exista structuri ale CNS, a considerat ca era necesar sa demareze, prin Organizatia Teritoriala a UDMR Ciuc, campania de strangere de semnaturi. Actiunea a fost demarata pe data de 17 martie si s-a incheiat in 21 din cele 25 de localitati ale bazinului Ciuc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.