Pictorita Lucia Piso-Ladea, sotia sculptorului Romul Ladea, a fost ucisa cu sange rece in 1972. Un articol publicat de curand in „Jurnalul National" (nr. 4237/17.02.2007) a rascolit dosarul acestei tragedii. Informatiile legate de adevaratul mo

Pictorita Lucia Piso-Ladea, sotia sculptorului Romul Ladea, a fost ucisa cu sange rece in 1972. Un articol publicat de curand in „Jurnalul National" (nr. 4237/17.02.2007) a rascolit dosarul acestei tragedii. Informatiile legate de adevaratul mobil al masacrului sunt contradictorii. Materialul aparut in cotidianul bucurestean acrediteaza ideea ca femeia ar fi fost ucisa din gelozie, de un presupus amant. Fratele pictoritei, cunoscutul tenor Ion Piso, contesta, insa, aceasta teorie, demonstrand ca sora sa a fost ucisa pentru bani de omul care era angajat ca servitor la gospodarie. Din motive politice, autoritatile comuniste au agreat, se pare, varianta crimei pasionale si au musamalizat cazul. Intrucat "Jurnalul National" a refuzat dreptul la replica, il vom reda in continuare. (Red.)

Legatura de rudenie ma indreptateste sa iau pozitie fata de continutul articolului publicat in „Jurnalul National" (nr. 4237/17.02.2007)si, - in baza informatiilor de care dispun - sa aduc clarificari in legatura cu mobilul real al crimei. Iata de ce voi puncta unele aspecte, neglijate sau omise de acest articol.Pentru a beneficia de circumstante atenuante, criminalul a fost sfatuit de o ruda foarte apropiata, procuror, sa sustina, la judecata, ca motivul actiunilor sale ar fi fost exclusiv gelozia, pentru a crea imaginea unui om inselat in cele mai curate sentimente ale sale, inventand detalii pe care doar victima decedata le-ar fi putut contrazice, ca fiind neadevarate.

Portretul acesta al asasinului nu sta in picioare in fata declaratiilor unor martori, declaratii de care articolul nu pomeneste. In instanta sotia inculpatului afirma ca a divortat pentru ca barbatul ei intentiona sa-i violeze fiica. De asemenea, un alt martor declara ca a fost nevoit sa-l concedieze, fiindca manifesta "intentii" nepermise fata de sotia sa (pentru a folosi un eufemism). Chiar nora victimei, care l-a cunoscut pe criminal in perioada in care acesta lucra la "conacul" de langa Bucuresti (in realitate o casa cu 5 camere), afirma ca sotul ei, dr. Ion Ladea (fiul victimei), a fost nevoit la scurt timp sa-l dea afara, pentru ca in loc sa lucreze, umbla beat prin sat, dupa femei.

Cu toate acestea, manevra procurorului reuseste...

Ne aflam in plina lupta de clasa! Criminalul scapa cu o condamnare mult mai usoara, pentru ca victima apartinea dusmanului de clasa: o parte din membrii familiei - tatal ei, ca si fiul si cumnatul - fusesera condamnati politic, iar fratele (subsemnatul) fugise cu sotia in strainatate.

Dupa cum se poate vedea, reportajul respecta chiar si dupa 35 de ani vechea versiune "oficiala". Totusi, pentru ca omorul sa poata iesi din sirul cazurilor "banale", autorul, considerand ca "da bine", incepe relatarile pomenind, in treacat, despre notorietatea victimei.

Intr-adevar, cel putin unii din cititori isi mai amintesc de aceasta artista, pentru ca o mare parte din creatia sa se afla azi in pinacotecile si muzeele din tara si strainatate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.