Premierul Tariceanu si liderii liberali au hotarat sa anunte astazi sau cel mai probabil maine un guvern PNL-UDMR, format din 16-17 ministere, cu Marko Bela vicepremier si cu portofoliile Comunicatiilor si Dezvoltarii Regionale sub jurisdictia Uni
Premierul Tariceanu si liderii liberali au hotarat sa anunte astazi sau cel mai probabil maine un guvern PNL-UDMR, format din 16-17 ministere, cu Marko Bela vicepremier si cu portofoliile Comunicatiilor si Dezvoltarii Regionale sub jurisdictia Uniunii. Restructurarea Cabinetului va fi demarata de Tariceanu prin trimiterea a doua scrisori Birourilor Permanente ale Parlamentului. Prima scrisoare va evidentia schema noului Executiv in timp ce, cea de-a doua, va contine nominalizarile ministeriale ale PNL si UDMR.
Udemeristii interesati de Justitie
Liberalii urmeaza sa se reuneasca in forurile de conducere pentru a bate in cuie un Executiv restructurat PNL-UDMR. Surse liberale ne-au precizat ca Guvernul creionat pana acum reprezinta stadiul discutiilor din cursul zilei de ieri. Tariceanu a hotarat infiintarea unui nou minister, care se va ocupa de aparatul de lucru al Guvernului, preferat pentru sefia acestui portofoliu fiind, momentan, liberalul Radu Stroe. Potrivit acelorasi surse, noul minister al Dezvoltarii Regionale va fi dat UDMR si condus de actualul ministru delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, care va ramane si cu atributiile din prezent. Sursele au precizat ca Uniunea lui Marko Bela va pastra portofoliul Comunicatiilor, iar actualul ministru, Zsolt Nagy, va fi mentinut in functie. Liberalii au aratat ca UDMR ar fi insistat sa primeasca si portofoliul Mediului, insa solicitarea le-a fost respinsa. Schema Cabinetului ar putea suferi modificari, in conditiile in care senatorul Uniunii, Gyorgy Frunda, ar fi propus la sefia ministerului de Justitie. Liderul UDMR, Marko Bela, va primi un portofoliu de ministru de stat, avand ca atributii coordonarea domeniilor cercetare, cultura, educatie si minoritati. Marko a confirmat ieri ca, intr-un guvern PNL-UDMR, Uniunea este interesata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si de mentinerea functiei de vicepremier. In plus, intrebat daca formatiunea pe care o reprezinta este interesata si de portofoliul Justitiei, Marko a raspuns: "Justitia ne intereseaza pe noi toti". El a sustinut totusi ca UDMR nu a negociat o formula de executiv alaturi de liberali.
Proba Parlamentului
Tariceanu este pregatit sa isi treaca noul Cabinet prin proba Parlamentului in cursul saptamanii viitoare. Surse liberale ne-au precizat ca negocierile cu democratii lui Boc au cazut dupa ce liderii PD au refuzat inlocuirea din Executiv a ministrilor Vasile Blaga, Radu Berceanu si Monica Macovei. "Le-am cerut sa faca macar un singur sacrificiu. Sa schimbe macar unul dintre cei trei demnitari care l-au criticat public pe Tariceanu. Nu au acceptat deloc ideea aceasta", ne-au declarat sursele citate care au sustinut ca liberalii mizeaza pe o majoritate parlamentara la care sa isi puna umarul pesedistii lui Mircea Geoana. De asemenea, au continuat acestea, liderii PNL sunt "ingrijorati" de compromisurile pe care vor trebui sa le faca pentru a beneficia de sprijinul parlamentarilor PSD.
Conservatorii l-au refuzat pe Tariceanu
Seful conservatorilor, Dan Voiculescu, a spus ca si PC a fost ofertat de premierul Tariceanu sa intre din nou la guvernare, dar a refuzat. "Noi am propus un guvern monocolor PNL. Aceasta nu inseamana insa ca nu vom acorda votul de incredere unui Cabinet restructurat, din care fac parte si unul-doi ministri ai UDMR", a comentat liderul PC. Surse conservatoare sustin ca premierul a avut o discutie cu Voiculescu, la sfarsitul saptamanii trecute, "cand criza era in toi", si i-a propus ca PC sa intre din nou la guvernare, "odata demonstratia cu retragerea facuta". Potrivit acelorasi surse, Tariceanu i-a spus conservatorului ca este dispus sa negocieze pentru ca reprezentantii PC ori sa-si reprimeasca unele din posturile pierdute la retragere, ori sa obtina alte functii. Voiculescu i-ar fi replicat premierului ca apartenenta la guvernare n-a fost o postura tocmai avantajoasa pentru partid, in conditiile in care legile PC nu se bucurau de sustinerea colegilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.