Cheltuielile bugetare vor fi suplimentate in acest an cu 800 milioane lei pentru infiintarea Fondului National de Dezvoltare, fond care va fi alimentat in urmatorii patru ani cu un total de 8 miliarde lei. Majorarea cheltuielilor bugetare nu va modif
Cheltuielile bugetare vor fi suplimentate in acest an cu 800 milioane lei pentru infiintarea Fondului National de Dezvoltare, fond care va fi alimentat in urmatorii patru ani cu un total de 8 miliarde lei. Majorarea cheltuielilor bugetare nu va modifica nivelul deficitului bugetar de 2,8% din PIB.
Astfel, Fondul National de Dezvoltare va fi finantat de la bugetul de stat cu sumele dobandite din privatizare si va reprezenta un instrument de finantare a proiectelor prioritare de infrastructura, a programelor cu sprijin european si a costurilor pentru noi constructii in locul imobilelor retrocedate. Prima suma, care se ridica la 800 milioane lei, va fi varsata in perioada imediat urmatoare in baza unei ordonante de urgenta a Guvernului, prin suplimentarea cheltuielilor bugetului de stat.
Deficitul bugetului general consolidat pe 2007 va fi mentinut la 2,8% din PIB prin diminuarea cheltuielilor pentru Fondul National de Preaderare, cu 400 milioane lei, a costurilor cu dobanzile aferente datoriei publice interne, cu 281,2 milioane lei, a creditelor externe, cu 22 milioane lei, a deficitului bugetelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, cu 158,9 milioane lei si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, cu 159,9 milioane lei.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat la finele anului trecut ca sursa acestui Fond vor fi sumele obtinute din privatizare. El a mai afirmat recent ca ia in considerare pericolul unor cheltuieli bugetare excesive in conditiile in care, din momentul inceperii functionarii, Fondul Proprietatea si Fondul National de Dezvoltare sunt creatoare de deficit bugetar.
Deficitul bugetului general consolidat a fost de 1,7% din PIB anul trecut, de doua ori mai mare decat in 2005, dar sub plafonul de 2,5% aprobat de Guvern. Autoritatile au prevazut pentru acest an un nivel de 2,8% din PIB pentru a acoperi cofinantarea proiectelor sustinute de Uniunea Europeana si investitiile in infrastructura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.