Compania Transgaz a primit ieri din partea Standard&Poor's ratingul "BB plus" privind imprumuturile corporative pe termen lung, cu o treapta mai jos de intrarea in categoria unui risc scazut. Perspectiva ratingului este pozitiva, se arata intr-un com

Compania Transgaz a primit ieri din partea Standard&Poor's ratingul "BB plus" privind imprumuturile corporative pe termen lung, cu o treapta mai jos de intrarea in categoria unui risc scazut. Perspectiva ratingului este pozitiva, se arata intr-un comunicat al transportatorului de gaze. Ratingul ia in considerare profilul favorabil al activitatii firmei, ca unic transportator de gaze licentiat din Romania, fluxul de numerar stabil din activitatile reglementate de transport de gaze, profilul financiar robust si sprijinul guvernamental indirect legat de pozitia strategica a Transgaz in sistemul de aprovizionare cu energie din Romania, citeaza Transgaz dintr-o analiza a S&P.

Autoritatile doresc listarea a 10% din actiunile companiei

Spre sfarsitul acestui an, autoritatile doresc sa listeze 10% din actiunile Transgaz la Bursa. In acest fel, participatia statului va cobori la 70%. Statul garanteaza o mica parte din datoriile companiei, acesta neacordand insa o garantie generala explicita. Avand in vedere participarea Transgaz la conducta Nabucco din regiunea Marii Caspice si a Orientului Mijlociu inspre Europa de Vest, vor fi necesare probabil garantii de prefinalizare pe perioada etapei de constructie.
Ratingul actual al Transgaz ia in considerare si posibilitatea ca Guvernul sa garanteze angajamentele viitoare ale Transgaz, conform structurii financiare avute in vedere.
Cu toate acestea, in cazul in care Guvernul nu garanteaza sau scade un asemenea sprijin, ratingurile Transgaz ar putea suporta anumite presiuni.
Standard&Poor's recunoaste importanta strategica a Transgaz in cadrul aprovizionarii energetice a Romaniei, desi ratingul Transgaz nu incorporeaza un sprijin explicit din partea statului.
Construirea gazoductului Nabucco constituie unul dintre proiectele mari in care este implicata Transgaz. "Participarea Transgaz la conducta Nabucco va necesita probabil garantii de prefinalizare pe perioada etapei de constructie", se mai arata in comunicat.

Ratingul de tara il influenteaza pe cel al companiei

Totodata, Standard& Poor's arata ca printre factorii care ar putea duce la o revizuire negativa a perspectivei se afla cresterea semnificativa a cheltuielilor de investitii si un eventual sprijin guvernamental insuficient pentru proiectul Nabucco.
"Ratingul Transgaz nu este legat in mod direct de ratingul suveran, totusi, compania ar putea fi influentata in mod pozitiv de orice evolutie a ratingului Romaniei, deoarece acesta ar implica riscuri reglementative si de piata reduse. In mod similar, ar fi influentata in mod negativ prin orice degradare a ratingului de tara", precizeaza sursa. Consortiul desemnat pentru constructia gazoductului este format din companiile Bulgargaz, Transgaz, OMV, MOL si Botas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.