Dupa ce ultimele doua sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta au adus o crestere de peste 7% la nivelul indicelui societatilor de investitii financiare, in sedinta de ieri a venit si corectia. La finalul sedintei bursiere, indicele BET-FI se p

Dupa ce ultimele doua sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta au adus o crestere de peste 7% la nivelul indicelui societatilor de investitii financiare, in sedinta de ieri a venit si corectia. La finalul sedintei bursiere, indicele BET-FI se plasa la 57.644,43 de puncte, in scadere cu 3,11% fata de inchiderea de vineri. Valoarea tranzactiilor efectuate in sedinta de ieri a ajuns la 27,09 milioane de lei, fiind una dintre cele mai putin lichide sedinte de la inceputul anului si pana acum. "Scaderile din aceasta sedinta au facut ca preturile sa devina din nou foarte atractive pentru cumparatori, insa nu au mai aparut ordine de vanzare din cauza preturilor foarte mici", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Pe de alta parte, in ultima perioada investitorii sunt mai prudenti cu privire la investitiile pe piata de capital, din cauza agitatiei de pe scena politica din Romania. Aceasta prudenta vine, in special, din randul investitorilor straini, care urmaresc situatia politica a tarilor in care investesc.

SIF Moldova si SIF Muntenia, cele mai afectate

"Dupa cresterile abrupte din ultimele sedinte era de asteptat sa vina si corectiile, insa investitorii s-au panicat cand au vazut scaderile, ceea ce a facut ca aceasta corectie sa fie mai abrupta", a spus Simionescu.
Cele mai afectate actiuni din sectorul SIF au fost cele emise de SIF Moldova si SIF Muntenia, ambele pierzand 3,87% din capitalizare. Valoarea tranzactiilor realizate cu titlurile SIF Moldova a ajuns la 4,29 milioane lei, in timp ce rulajele cu titlurile SIF Muntenia au totalizat 1,63 milioane de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor efectuate cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare a ajuns la 15 milioane lei, reprezentand 55% din rulajul total al pietei.
Cea mai tranzactionata societate a fost SIF Oltenia, rulajele ajungand la 5,25 milioane de lei. Cotatia actiunilor a inregistrat in sedinta de ieri o scadere de 3,11%.

Incertitudinea investitorilor se resimte in intreaga piata

Investitiile prudente ale investitorilor s-au resimtit in intreaga piata. In sectorul petrolier, tranzactiile cu actiunile Petrom si Rompetrol abia au depasit 1,2 milioane de lei. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta s-au depreciat cu 2,18%, in timp ce Petrom a avut o sedinta de consolidare, pretul actiunilor ramanand la acelasi nivel de la inchiderea de vineri.
"A fost o zi de corectii, insa piata isi va reveni in sedintele urmatoare, tinand cont si de faptul ca se incheie luna si se vor raporta rezultatele financiare trimestriale, care sunt destul de bune.
In plus se apropie si datele de referinta pentru AGA, in care se stabilesc dividendele aferente anului 2006. Piata are destule motive pentru a intra in crestere", a mai spus Simionescu.
In sectorul bancar rulajele au fost ceva mai mari, iar cotatiile bancilor au inregistrat scaderi fata de inchiderea precedenta, exceptie facand actiunile Bancii Comerciale Carpatica, care s-au apreciat cu 1,63%.
Tranzactiile cu titlurile Bancii Transilvania au atins 3,01 milioane lei, iar actiunile bancii s-au plasat in scadere cu 0,92%, pana la 1,08 lei. Actiunile BRD s-au depreciat cu 1,36%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 2,6 milioane de lei.
Indicele BET a ajuns in sedinta de ieri la 8.623,25 puncte, in scadere cu 0,82%, in timp ce indicele BET-C a scazut cu 0,5%, pana la 5.583,38 puncte. "Vom asista in continuare la fluctuatii mari, in conditiile in care lichiditatea se va mentine redusa. Exista reticenta in randul investitorilor, dar si foarte multa panica, totusi, in momentul in care piata incepe sa urce entuziasmul investitorilor va face ca aprecierile sa fie si mai mari", a precizat Simionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.