CEZ Romania va incepe, in 2007, un program de investitii intr-o capacitate de productie electricitate de peste 200-300 MW. Compania-mama din Cehia doreste sa aloce cateva miliarde de euro pentru segmentul generare energie, a declarat directorul in ca
CEZ Romania va incepe, in 2007, un program de investitii intr-o capacitate de productie electricitate de peste 200-300 MW. Compania-mama din Cehia doreste sa aloce cateva miliarde de euro pentru segmentul generare energie, a declarat directorul in cadrul CEZ, Doru Voicu.
"Anul acesta, vrem sa incepem un proiect de ordinul sutelor de MW, de peste 200-300 MW, pentru ca, in anii urmatori, sa ne producem singuri energia", a spus Voicu. El a adaugat ca CEZ Cehia vrea sa aloce mai multe miliarde de euro pentru investitii in producerea de electricitate in Europa Centrala si de Sud-Est.
Potrivit directorului pentru dezvoltarea afacerii din cadrul CEZ Romania, compania vrea sa demareze, in 2007, fie participarea la privatizarea si, ulterior, preluarea unei companii de productie energie, fie un program de investitii intr-o capacitate noua. CEZ intentioneaza sa participe la privatizarea Complexurilor Energetice Turceni, Rovinari si Craiova, dar, in acelasi timp, s-a inscris si in cursa pentru preluarea termocentralei Borzesti. Voicu a adaugat ca intentii in acest sens au fost exprimate de municipalitatile din Arad si Pitesti, iar CEZ este interesata sa preia respectivele termocentrale.
Societatea este interesata si de investitii in capacitati noi de producere, de genul termocentralelor pe lignit, in care are experienta compania-mama din Cehia, sau centralelor eoliene si pe baza de biomasa. Electrica Oltenia a fost vanduta in urma cu aproximativ doi ani de zile companiei cehe CEZ pentru 151 milioane de euro, din care 103 milioane euro a reprezentat aportul de capital, iar diferenta - pretul pachetului de actiuni vandut direct de statul roman, potrivit declaratiei lui Voicu. Dupa aplicarea mecanismului de ajustare, compania CEZ a fost nevoita sa mai scoata din buzunar alte 15,4 milioane de euro pentru Electrica Oltenia. Fosta Electrica Oltenia distribuie electricitate in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman.
Astfel, suma totala alocata de CEZ Cehia pentru preluarea pachetului majoritar al distributiei de electricitate se ridica la 166,4 milioane de euro. Grupul CEZ este un jucator-cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Compania acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime,
generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. La sfarsitul anului 2004, grupul cuprindea 97 de companii, din care 34 raportau direct Grupului.
SC CEZ Romania SRL, filiala a grupului ceh CEZ, a fost infiintata in 2005, prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al companiei Electrica Oltenia. Domeniul de activitate al companiei este distributia si furnizarea energiei electrice. In 2005, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 1,3 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.