Daca despre legaturile lui Omar Hayssam cu anumite persoane importante din PSD se stia de mult timp, relatia acestuia cu presedintele Traian Basescu ramane in continuare un mister. Declaratiile recente din presa ale avocatului israelian Mordechai
Daca despre legaturile lui Omar Hayssam cu anumite persoane importante din PSD se stia de mult timp, relatia acestuia cu presedintele Traian Basescu ramane in continuare un mister. Declaratiile recente din presa ale avocatului israelian Mordechai Tzivin tind sa indrepte atentia tot mai mult spre personaje importante din serviciile secrete si chiar spre Cotroceni. Desi avocatul a facut afirmatii grave, pe care ar putea sa le repete si sa le probeze in fata Parlamentului, Administratia Prezidentiala a ales sa pastreze tacerea, multumindu-se probabil sa isi mentina pozitia din 2005: adevarul despre rapirea jurnalistilor il vom afla peste 50 de ani.
Rezolvare rapida
Mordechai Tzivin sustine ca, in perioada in care sirianul era arestat la Bucuresti, Hayssam l-a rugat sa se duca la presedintele Basescu si sa ii transmita cateva informatii pe care numai presedintele si Hayssam le cunosteau. Lucruri pe care probabil ca le discutasera intre patru ochi. "Mi-a spus chiar ca ar trebui sa merg la presedintele Traian Basescu si ca, daca acesta va fi de acord sa se intalneasca cu el, chiar si pentru cinci minute, totul se va clarifica si ca problema va fi rezolvata. Omar mi-a dat unele informatii, mi-a spus ce sa zic si cum sa zic, dar eu nu am fost la presedinte. Am inteles de la Omar ca totul s-ar fi rezolvat in urma unei scurte intrevederi cu presedintele - conform celor relatate de Omar, avand in vedere relatiile sale trecute cu presedintele - din motive pe care eu le-as numi nu tocmai etice", afirma avocatul.
Acelasi impact
Tzivin a declarat ca acele informatii ar avea si acum acelasi rezultat daca ar fi comunicate presedintelui, indiferent de care este situatia juridica actuala a lui Omar Hayssam. Cu toate acestea, avocatul a lansat si un semnal de alarma, care vizeaza relatia dintre Traian Basescu si serviciile secrete: "Sper ca presedintele dumneavoastra nu stie ce se intampla in unele sectiuni ale serviciilor secrete. Pentru ca, daca stie, trebuie sa isi dea demisia. Sper totusi ca nu stie(...)Am facut lobby pentru Hayssam. Un lobby usor. Iar cei cu care am fost in legatura sunt oficiali si asistenti/ adjuncti ai unor oficiali. Multi dintre ei, nu stiu de ce, simpatizau cu Omar Hayssam. Multi dintre ei nu il vorbeau de rau. Iar unii au zis chiar ca nu el este de vina, ci altcineva. Si o spun din nou. Daca presedintele stie, e mai bine sa nu stie. Sunt foarte bine informat cand fac aceasta declaratie. Nu sunt doar vorbe in vant sau proza."
Personaj din SRI
Afirmatia este foarte grava, mai ales daca se ia in calcul si faptul ca, in cazul fugii lui Hayssam din tara, se vorbeste tot mai mult de implicarea unor elemente corupte din cadrul serviciilor secrete. Si, dupa cum afirma avocatul, este vorba si despre un personaj important din cadrul Serviciului Roman de Informatii, pe care Tzivin il cunoaste.
In privinta rapirii celor trei jurnalisti, Mordechai Tzivin spune ca Omar Hayssam a fost folosit de prieteni, unii dintre ei fiind chiar personaje cu functii inalte in stat, iar are o functie foarte mare. "Ce pot sa va mai spun este ca, din cate am auzit de la Hayssam, dar si de la alti oameni, care au incercat sa il ajute, sunt foarte multi oficiali romani si am fost socat cand am auzit cat de multi oameni din serviciile secrete au fost implicati in acest caz. Si au facut-o doar pentru bani". (D.E.I.)
Hayssam sau jocul pacalelilor
Inca in urma cu vreo doua luni au ajuns la redactia ZIUA informatii trunchiate despre o posibila angajare a serviciilor israeliene Mossad in fuga milionarului sirian Omar Hayssam din Romania. Informatii care au fost clasate in asteptarea altora care-ar fi putut sa le confirme sau sa le infirme. Intre timp s-au clarificat unele date, altele au devenit si mai obscure, prin aparitia sub lumina reflectoarelor mass-media a unor personaje implicate in disparitia sirianului-roman. Unul din aceste personaje, avocatul israelian Mordechai Tzivin, de o anumita vreme se prezinta ca aparator al intereselor lui Omar Hayssam in Romania si in Israel.
Daca in cei doi ani de intensa mediatizare a cazului Omar Hayssam numele avocatului nu a circulat, iata ca acum irupe in forta. Avocatul Tzivin a trimis scrisori unor inalte personalitati israeliene, intre care Colettei Avital, vicepresedinta Knessetului (Parlamentul israelian), precum si redactiilor din Israel, dar ce urmareste de fapt acest avocat nu este inca limpede. In Israel, demersul mediatic al avocatului Tzivin nu a fost luat in serios. Ministerul de Externe al Israelului nu a fost interesat de informatiile avocatului. Acum, acesta anunta ca a dat in judecata Ministerul de Externe al Israelului pentru dezinteresul manifestat, care a privat tara de informatii de securitate de mare valoare.
Osemintele lui Ely Cohen "omul nostru din Damasc", bagate in joc
Pe canalul mediatic israelian "Behadarei Hadarim" a fost pusa in circulatie si reactia negativa a "Mossad"-ului care nu era interesat de trocul propus. Hayssam nu s-a lasat, si a marit miza, propunand sa se ocupe de readucerea in tara a osemintelor lui Ely Cohen, cel mai faimos spion israelian prins si spanzurat de sirieni in urma cu cateva decenii. Hayssam a continuat sa pluseze, dezvaluind ca e in posesia unor informatii privind soldatii israelieni dati disparuti in luptele cu sirienii pe Platoul Golan, in cursul Razboiului de Iom Kipur, din 1973. Nici de data aceasta Mossad-ul nu s-a lasat momit, raspunzand ca Hayssam le este cunoscut, si nu prezinta vreun interes. Repet, toate aceste date curg prin diferite canale fara a putea fi verificate. Avocatul Tzivin a considerat ca clientul sau este defavorizat si a cerut in mai multe randuri Consilierului juridic al Ministerului de Externe sa transfere intregul dosar serviciilor speciale. Neprimind niciun raspuns, Tzivin a depus o plangere la Politie impotriva Consilierului juridic al Ministerului israelian de Externe. El isi baza plangerea pe faptul ca Ministerul de Externe a refuzat sa predea un dosar important privind securitatea tarii in care subiectul era un cetatean sirian-arestat in Romania. Serviciile israeliene de securitate au luat nota si au facut ceea ce de obicei intreprinde fata de orice israelian care intra in contact cu elemente din lumea araba: l-au avertizat pe avocatul Mordehai Tzivin ca lucrand pentru sirianul Hayssam, cunoscut ca donator al miscarii fundamentaliste teroriste Hezbollah si sustinator al terorismului international, el isi pericliteaza viata. Pentru agentii Mossad, Omar Hayssam nu era un necunoscut. Un responsabil Mossad crede ca sirianul a fost infiltrat in Romania inca in urma cu 22 de ani, pe vremea lui Ceausescu si a lucrat in tot acesti ani pentru spionajul sirian. Hayssam a fost un prieten apropiat al lui Mustafa Tlas, ministrul Apararii al Siriei si al lui Hafez Assad, fostul presedinte sirian, si tatal lui Bashar Assad, actualul presedinte al Siriei. In anul 2002, Omar Hayssam a fost implicat in uriasa tranzactie cu armament dintre Rusia si Siria. Un rechin de o asemenea dimensiune s-a tot plimbat prin apele politicii romanesti post-decembriste si cand a fost prins in plasa i s-a inlesnit fuga. (Tesu SOLOMOVICI)
Se pritoceste un troc romano-israelian
Serviciile speciale, secrete si secretoase cum le stim, nu dau drumul la informatii decat cu taraita. Uneori le cosmetizeaza, alteori le edulcoreaza sau pur si simplu le pun intr-un puzzle din care nimeni nu mai intelege nimic. Toata "povestea Tzivin" poate sa se dovedeasca o sofisticata intoxicare, acum insa nu prea se intelege cine pe cine se pacaleste. Cazul a ajuns si la Interpol, si acolo se lucreaza mai transparent. Ziaristul israelian Ishayahu Galinski a incercat sa-l descoase pe generalul Asher Ben Artzi, seful Interpol-Israel. Acesta a confirmat ca Interpol-Israel detine o caseta cu inregistrari privitoare la fuga familiei lui Omar Hayssam din Romania. Intre altele, e inregistrata discutia dintre Omar Hayssam si un israelian care face mari si diverse afaceri in Romania, pe tema scoaterii cat mai urgente a familiei lui Hayssam peste granitele romanesti. Caseta contine numeroase informatii vitale luptei serviciilor romanesti impotriva afacerilor ilegale si a prezentei periculoase a unor sirieni in Romania. Dupa unele informatii caseta probeaza si mituirea unor inalti functionari din sistemul statal roman care au favorizat fuga sirianului. Sefii Interpolul israelian ar fi dispusi sa predea aceasta caseta omologilor lor romani contra unor informatii privind activitatea comerciala pe teritoriul Romaniei si contactele cu cetateni arabi ale unor evrei aflati sub lupa politieneasca israeliana. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.