Ce-ai facut rau si ce-ai facut bine? Cum a ajuns santajist un ziarist, fondator al revistei NU, corespondent al BBC la Cluj si director de stiri la TVR Cluj?
Fondarea Gazetei de Cluj, in 2002, si apoi a celorlalte publicatii, in anii care au ur
Ce-ai facut rau si ce-ai facut bine? Cum a ajuns santajist un ziarist, fondator al revistei NU, corespondent al BBC la Cluj si director de stiri la TVR Cluj?
Fondarea Gazetei de Cluj, in 2002, si apoi a celorlalte publicatii, in anii care au urmat, a deranjat foarte mult. Toate erau axate pe investigatii. Am avut 400 de procese, majoritatea pentru insulta si calomnie, si am castigat peste 390, inslusiv unul la CEDO. Cei care ma acuza de santaj in acest nou dosar, partile vatamate, fac parte din cei 390 cu care am castigat procese. E ciudat. Daca erau santajati, de ce n-au spus asta atunci? Pentru mine e limpede ca vor inchiderea ziarelor. Altfel de ce s-ar fi inghetat conturile si s-ar fi confiscat, practic, telefoanele, computerele, masinile?!
Cine v-a vrut arestati si de ce?
Am deranjat pe multa lume, multe grupuri de interese. Uneltele "la vedere" ale acestora sunt Toma Rus, pe atunci sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, precum si procurorii Daciana Deritei si Mircea Hrudei, buni prieteni, de altfel, cu cel dintai.
"Grupul Gazeta" a acuzat mai multe abuzuri. Care au fost acestea?
Miercuri, 28 martie, am fost chemat in plenul Comisiei Parlamentare pentru Abuzuri din Camera Deputatilor, iar acolo voi detalia toate aceste abuzuri, cu ajutorul avocatului meu, care stapaneste mai bine aceste date. Pana atunci, va pot spune doar cateva abuzuri mai grosolane. Primul a fost ca din 5 decembrie 2005, de cand a inceput urmarirea penala impotriva noastra, si pana la 30 octombrie 2006, cand am fost retinuti, nu am fost informati de aceasta actiune, desi legea prevede clar obligativitatea aceasta. Nu am fost chemati niciodata sa dam declaratii, nimic. O paranteza: urmarirea penala a inceput ca urmare a unei singure plangeri, impotriva unui singur om (Ioan Otel). Cu toate astea, ne-au fost puse sub ascultare telefoanele tuturor. Apoi, judecatoarea Adriana Ilies, care a semnat mandatul de arestare in 30 octombrie 2006 pentru cinci dintre noi, s-a pronuntat si in decembrie asupra prelungirii mandatului, desi legea nu-i permite acest lucru. Absolut "intamplator", din zeci de judecatori disponibili, tot ea a semnat si mandatul de arestare pentru Aurelian Grama si Dan Parcalab, in ianuarie. O "coincidenta", desigur... Apoi, am fost tinuti la izolare 60 de zile, desi legea nu permite acest lucru. Am aflat ulterior, nici chiar condamnatii care produc tulburari majore in inchisoare nu pot fi tinuti la izolare mai mult de 10 zile. S-a incercat astfel o presiune suplimentara asupra noastra.
Pentru ce erau aceste presiuni?
Mi s-a spun clar: sa torn ceva despre deputatul PD Daniel Buda, despre primarul Emil Boc si despre judecatorii Marius si Adriana Lupea, care au fost si audiati ca martori. Mi se promitea ca, daca am sa spun ceva compromitator despre acestia, voi fi eliberat. La randul lor, colegilor mei li se promitea acelasi lucru daca ma toarna pe mine. Ni se spunea mereu sa ne gandim la viitorul copiilor nostri, ca ar fi pacat sa creasca cu parintii aflati in inchisoare. S-a ajuns si la alt tip de presiuni: sotia mea, care n-are nicio legatura cu presa - este cadru universitar la Universitatea de Medicina - a fost si ea pusa sub acuzare. La un moment dat, din cauza ca n-am vrut sa declar ce eram presat sa declar, s-a ajuns la o situatie hilara: mi-au cerut sa torn pe altcineva, pe cine cred eu, numai sa torn. O mentiune importanta: in cele 5 luni de arest, in afara de ziua arestarii, nu am fost chemat nici macar o singura data la o audiere, confruntare etc. Niciodata! Ma chemau doar sa ma preseze sa torn pe cineva, dar nu am fost audiat in cauza niciodata.
Ce legatura are Paszkany Arpad in economia acestui caz?
Paszkany este un om de afaceri foarte puternic, care a crescut mult in ultimii ani. El deranja anumite afaceri si devenise prea vizibil dupa preluarea echipei de fotbal. Era, de asemenea, imposibil de atacat pentru ca nu facea afaceri cu statul. S-a incercat legarea lui de Cazul Gazeta pe cale artificiala, prin faptul ca a dat publicitate la noi. Dar asta au facut si alti clienti, firme foarte serioase, ca de pilda Banca Transilvania sau UPC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.