HVB Tiriac si UniCredit Romania, cele doua banci detinute de grupul financiar italian UniCredit in Romania, au obtinut anul trecut un profit brut insumat de circa 210 milioane de lei, potrivit rezultatelor prezentate ieri de banci. Veniturile combina

HVB Tiriac si UniCredit Romania, cele doua banci detinute de grupul financiar italian UniCredit in Romania, au obtinut anul trecut un profit brut insumat de circa 210 milioane de lei, potrivit rezultatelor prezentate ieri de banci. Veniturile combinate ale celor doua institutii de credit au inregistrat cresteri de aproape 15%, iar venitul operational s-a majorat cu 10%, in ciuda costurilor nerecurente privind fuziunea. Fuziunea celor doua banci este planificata sa fie finalizata in luna iunie a acestui an, iar banca ce va rezulta se va numi Unicredit Tiriac Bank.

Extinderea a triplat profitul net al UniCredit Romania

UniCredit Romania intra in ultima etapa a fuziunii cu un profit net realizat in 2006 de trei ori mai mare fata de cel din anul anterior, atingand un nivel de 16 milioane lei. Aceasta crestere se datoreaza in special majorarii puternice a veniturilor operationale dupa extinderea din ultimii doi ani. Profitul brut al bancii a crescut anul trecut cu 125% fata de 2005 pana la 15 milioane lei.
"Profitul net apare mai ridicat decat profitul brut intrucat au fost constituite provizioane mai ridicate decat cele impuse prin reglementarile nationale, iar aceste provizioane nu sunt taxabile", a declarat directorul financiar al UniCredit Romania, Marco Cravario.
La sfarsitul anului 2006, veniturile totale ale UniCredit Romania au crescut cu 28% fata de 2005, atingand un nivel de 174 milioane lei. Veniturile operationale au crescut cu 43% in 2006 pana la 44 milioane lei, crestere datorata expansiunii organice a bancii in anii 2005-2006, care a implicat deschiderea a aproximativ 20 de sucursale.
"Am convingerea ca nivelul semnificativ de crestere al UniCredit Romania, combinat cu eficienta si experienta HVB Tiriac Bank din fuziunea anterioara, vor fi o baza solida pentru finalizarea cu succes a acestui proces de fuziune, pentru o puternica orientare catre clienti si un bun nivel al profitabilitatii, acestea fiind principalele noastre prioritati in 2007", a declarat presedintele executiv al bancii, Rasvan Radu.
In ceea ce priveste nivelul activelor totale ale bancii, acesta a crescut cu 41% comparativ cu anul anterior, atingand 2.854 milioane lei.
Portofoliul de credite acordate de UniCredit a urcat cu 44,9%, atingand un nivel de 1,6 miliarde de lei, iar depozitele au avansat cu 41,3%, la 1,3 miliarde de lei.

Fuziunea a afectat profiturile HVB Tiriac Bank

Costurile fuziunii au scazut, insa, profitul net al HVB Tiriac Bank. Astfel, banca a obtinut in 2006 un profit net de 159 milioane lei, in scadere cu 16,2% fata de anul trecut, din cauza costurilor integrarii in HVB si ulterior in UniCredit, au declarat reprezentantii bancii.
Profitul ar fi inregistrat, insa, o crestere cu 17,1%, in conditiile in care costurile integrarii nu erau luate in considerare.
"Anul 2006 a fost un an important pentru HVB Tiriac Bank, caci am reusit sa finalizam cu succes prima fuziune si am inceput-o pe a doua cu UniCredit Romania, limitand pe cat posibil impactul acestei perioade asupra activitatii zilnice a bancii. Daca nu luam in considerare costurile acestei triple fuziuni, HVB Tiriac a avut o buna evolutie in ceea ce priveste toti indicatorii de afaceri", a spus presedintele bancii, Dan Pascariu.
Veniturile totale ale HVB Tiriac Bank au crescut anul trecut cu 11,2% fata de 2005 pana la 580 milioane lei, iar veniturile operationale au crescut cu 7% fata de anul precedent pana la 275 milioane lei. Activele totale ale bancii au atins 8,75 miliarde lei la finele anului trecut, in scadere cu 8,3% fata de sfarsitul lui 2005.
HVB Tiriac Bank avea, la finalul anului trecut, 526.000 de clienti, din care 3.400 companii si 522.600 persoane fizice, cu 26.000 mai mult decat dupa primele noua luni ale anului trecut.

Cele doua banci isi mentin, deocamdata, conditiile de creditare

Cele doua institutii bancare isi vor mentine, pentru urmatoarele luni, conditiile de acordare a creditelor, in prima jumatate a anului urmand sa se concentreze asupra finalizarii fuziunii, au declarat reprezentanti ai celor doua institutii de credit.
"Deocamdata nu vom face modificari in conditiile de acordare a creditelor, nici in ceea ce priveste renuntarea la avans, nici in directia gradului de indatorare. In prima jumatate a anului ne vom concentra pe finalizarea fuziunii, dupa data de 1 iunie fiind posibile schimbari in strategia bancii, ca urmare a acestor noi reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei", au spus oficiali ai bancilor.

Castigul bancii-mama a urcat, anul trecut, cu 61%

UniCredit, cea mai mare banca italiana, a consemnat, in 2006, un profit net de 5,44 miliarde de euro, cu 61,3% peste rezultatul aferent anului anterior. Aceasta crestere s-a realizat pe fondul evolutiilor pozitive raportate de toate diviziile si a dezvoltarii activitatilor din Europa Centrala si de Est, a anuntat grupul italian. In rezultatele anuale aferente anului 2006 este inclus, pentru prima data, castigul raportat de banca germana HVB, care a fost preluata de UniCredit la sfarsitului anului 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.