Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol spera sa mentina pretul petrolului intre 50 si 60 de dolari pe baril, plafon ce sustine planurile de investitii ale statelor membre, a declarat Hasan Qabazard, seful diviziei de cercetare a OPEC. "Speram sa
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol spera sa mentina pretul petrolului intre 50 si 60 de dolari pe baril, plafon ce sustine planurile de investitii ale statelor membre, a declarat Hasan Qabazard, seful diviziei de cercetare a OPEC. "Speram sa mentinem preturile la nivelul actual, care sustine planurile noastre de investitii, dar si cele legate de dezvoltarea unor surse alternative de energie ce vor contribui la eforturile noastre de a asigura necesarul energetic al lumii in viitor", a declarat Hasan Qabazard. "Preturile petrolului se afla in prezent la niveluri rezonabile. Speram ca acestea vor ramane la valoarea momentana, undeva intre 50 si 60 dolari pe baril", a mai adaugat Qabazard. Cotatiile petrolului s-ar putea mentine in intervalul 50-60 de dolari pe baril si in urmatorii ani, apreciaza OPEC.
Mai multi analisti au sugerat ca un astfel de plafon ar fi suficient pentru a justifica investitiile de zeci de miliarde de dolari pe care statele membre OPEC le fac pentru a majora capacitatea de productie, fara a afecta cresterea economica globala. OPEC a preferat insa sa nu sustina un anumit nivel formal al preturilor, preferand sa se concentreze pe inventarul stocurilor atunci cand trebuie luata o decizie privind productia.
Presedintele OPEC, Mohammed bin Dhaenal-Hamli, a precizat ca grupul pe care il conduce nu are nici un fel de "pret-tinta" care ar putea duce la convocarea de urgenta a organizatiei inainte de intrunirea normala din septembrie. OPEC a cazut de acord saptamana trecuta sa mentina pentru moment neschimbat nivelul productiei, care a fost redus cu ocazia intrunirilor precedente cu 1,7 milioane barili pe zi in total.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.