Dosarul instrumentat de Serviciul Teritorial Anticoruptie (STA) Alba Iulia in care au fost audiati primarul Devei, Mircia Muntean, si viceprimarul Florin Oancea a fost conexat cu cel de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara.
"Au fost i
Dosarul instrumentat de Serviciul Teritorial Anticoruptie (STA) Alba Iulia in care au fost audiati primarul Devei, Mircia Muntean, si viceprimarul Florin Oancea a fost conexat cu cel de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara.
"Au fost inaintate actele premergatoare din dosarul nostru catre STA Alba Iulia. S-a luat decizia conexarii dosarelor pentru ca ambele au acelasi obiect", a declarat, ieri, pentru Mediafax, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, Nicolae Pastiu. Potrivit aceleiasi surse, la STA Alba Iulia au fost trimise si documentele ridicate zilele trecute de ofiterii de politie judiciara de la Primaria Deva.
Printre acestea se afla si cele referitoare la vanzarea terenului din Dealul Paiului, atribuit initial tinerilor, apoi dat la un pret mic unei firme, acte legate de construirea unui complex comercial in locul pietei agroalimentare din centrul Devei, documente privind o parcare din centrul orasului care a fost amenajata pe o strada, altele privind cumpararea unui spatiu comercial la un pret mare de la o firma aflata in faliment, precum si acte legate de un contract incredintat direct unui cabinet de avocatura din Deva.
Luna trecuta, un localnic din Deva a depus o plangere pentru abuz in serviciu impotriva lui Mircia Muntean si a altor functionari publici din Primaria Deva, o alta sesizare fiind formulata de catre Prefectura, tot la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara.
Mircia Muntean si Florin Oancea au fost audiati, luni, de procurorii anticoruptie din Alba Iulia in legatura cu mai multe tranzactii suspecte cu terenuri si cladiri din Deva.
Asa cum am mai scris, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia s-au aflat mai multe procese legate de un teren vandut si revandut de catre mai-marii judetului Hunedoara, desi acesta se afla in litigiu.
La inceputul lunii septembrie 2006, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au stabilit ca SC Kaufland SCS Bucuresti a intrat legal in posesia terenului cumparat de la SC Venta SA si alti subdobanditori, desi pentru recunoasterea dreptului de proprietate asupra suprafetei respective, Gizela Cihodaru, proprietara de drept a terenurilor inca din 1919, actionase in instanta mai multe persoane juridice si fizice din judetul Hunedoara. Potrivit unei scrisori remise redactiei noastre de catre fiica acesteia, Mariana Nae, procesele de revendicare a imobilelor au fost demarate in 1997, primele sentinte favorabile ei fiind luate de Curtea de Apel Alba Iulia in mai 1999.
Anterior pronuntarii sentintelor, in luna martie 1999, "Consiliul Judetean Hunedoara prin presedintele sau, Gheorghe Barbu (ministrul Muncii) improprietareste SC Condor SA Deva prin Certificatul seria HD nr. 0047", desi, potrivit legilor noastre, niciun imobil aflat in litigiu nu poate fi instrainat pe durata procesului.
La data de 1 august 2000, primarul Mircia Muntean elibereaza adeverinta 12721 prin care confirma ca noul proprietar al terenului Gizelei Cihodaru de pe DN 7 este SC Condor SA Deva, cu toate ca, la data de 17 mai 1999, Consiliul Local Deva pierduse dreptul de proprietate asupra terenului in cauza. Intre timp, la 5 iulie 2000, Cihodaru cere conducerii SC Condor SA Deva retrocedarea terenului in baza sentintei Curtii de Apel Alba Iulia.
In urmatorii patru ani, terenul este vandut succesiv astfel: la 6 iulie 2002, SC Condor il vinde, contra sumei de un miliard de lei SC Venta SA, care la randul ei il vinde, la data de 8 aprilie 2004, lui Dorel Haiduc (actionar atat la SC Venta, cat si la SC Condor) in schimbul sumei de .184.907.990 lei. Tranzactiile continua. In aceeasi zi, Haiduc vinde terenul, contra sumei de un milion de euro (adica 40.803.000.000 lei la cursul respectiv) unei alte persoane - Gheorghe Ludusan, care il instraineaza si el, doua saptamani mai tarziu (23 aprilie 2004), SC Kaufland Romania, cu 1.360.000 euro, platibili in trei rate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.