Cresterea puternica inregistrata de titlurile societatilor de investitii financiare a fost doar o revenire de moment, piata fiind inca in zona scaderilor, spun brokerii. La finalul sedintei de ieri, indicele BET-FI s-a plasat la 57.619,63 puncte, rec

Cresterea puternica inregistrata de titlurile societatilor de investitii financiare a fost doar o revenire de moment, piata fiind inca in zona scaderilor, spun brokerii. La finalul sedintei de ieri, indicele BET-FI s-a plasat la 57.619,63 puncte, recuperand 4,46% din pierderile de peste 13,5% inregistrate in perioada 27 februarie - 21 martie.
Bursele internationale, care au inchis sedinta de miercuri in crestere, au fost principala explicatie pentru avansul luat de cele cinci SIF. "Revenirea a plecat de la bursele externe, in ultima perioada Bursa de la Bucuresti fiind din ce in ce mai corelata cu Bursele internationale. Cu toate ca actiunile SIF, care in general dau trendul pietei, au crescut destul de mult, nu ma astept ca piata sa revina pe trend crescator", a declarat Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest. De aceeasi parere este si Mhai Piscan, broker al Intercapital Invest. "Este posibil sa mai fie cresteri pe termen scurt, fara a spune insa ca am scapat de scaderi", a declarat Piscan.

BET-FI poate continua pe acelasi palier pana in mai

Valoarea tranzactiilor realizate in sedinta de ieri a fost modesta, de 39,26 milioane lei, din care 66,7% au reprezentat tranzactiile efectuate cu titlurile societatilor de investitii financiare. "Lichiditatea a fost mica, iar cresterile au venit in urma lipsei vanzatorilor. Probabil piata va mai sta in aceasta zona cel putin pana la AGA la SIF Transilvania, care este un moment psihologic pentru investitori", a spus Piscan.
SIF Transilvania a fost in sedinta de ieri vedeta din acest sector, inregistrand o crestere de 5,78%, pretul unei actiuni ajungand la 3,11 lei. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF3 a totalizat 3,426 milioane de lei.
"Vanzatorii s-au abtinut. Nu vor sa vanda la nivelurile actuale, iar daca indicele BET-FI va sparge aceste niveluri este posibil sa vedem iar scaderi. Insa cel mai probabil vom mai sta la aceste niveluri pana in luna mai", a mai spus Molnar.
Evolutia BVB din ultima perioada a amintit brokerilor de evolutia de anul trecut. "Primavara in piata sunt corectii, care isi revin in perioada de vara. In aceasta perioada piata va cunoaste si cresteri si scaderi, insa perioada de corectie cred ca va mai dura", a spus Molnar.

Evolutie modesta pentru titlurile lichide

SIF Oltenia a fost cea mai activa din segmentul pe care il reprezinta, cu tranzactii de 7,6 milioane lei, urmat de actiunile SIF Moldova, cu rulaje in valoare de 6,9 milioane lei. La inchiderea sedintei, SIF Oltenia avea o crestere de 4,68%, in timp ce titlurile SIF Moldova au crescut cu 4,15%.
Evolutia celorlalte companii listate la Bursa a fost modesta, indicele BET-C ajungand la 5.550,97 puncte, in crestere cu 0,34% fata de inchiderea precedenta, in timp ce indicele BET a inchis sedinta la 8.612,11 puncte, in scadere cu 0,14%. Cotatia Petrom a scazut cu 0,86%, de la 0,58 lei, pana la 0,575 lei, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,4 milioane lei. Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au apreciat cu 0,11%, iar valoarea schimburilor a fost de 422.042 lei. In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania au ajuns la 1,09 lei, in scadere cu 1,8%, pe fondul unor rulaje in valoare de 3,7 milioane lei. Actiunile BRD s-au apreciat cu 1,89%, pe fondul unor tranzactii de 3,77 milioane lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.