Compania Nationala Posta Romana a vandut, la inceptul acestei luni, participatia de 80% din capitalul social detinuta la societatea First Project (fosta Postelecom) pentru cinci milioane de euro, a declarat directorul general al CNPR, Dan Mihai Toade
Compania Nationala Posta Romana a vandut, la inceptul acestei luni, participatia de 80% din capitalul social detinuta la societatea First Project (fosta Postelecom) pentru cinci milioane de euro, a declarat directorul general al CNPR, Dan Mihai Toader. "S-a ajuns la un acord cu Tactical Network, un fond ceh de investitii sustinut de compania chineza Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation, pentru vanzarea participatiei la First Project (denumita anterior Postelecom). Suma transferului acopera investitia realizata de CNPR in First Project. In plus, prin aceasta tranzactie se indeplineste si unul din punctele programului de guvernare in domeniul IT&C, respectiv privatizarea fostului Postelecom", a adaugat Toader.
First Project a fost infiintata in cursul anului 2003 sub denumirea Postelecom. Alaturi de CNPR, care detinea 80% din capital, ceilalti actionari au fost Grupul Industrial Roman - 10%, Banca Comerciala Romana - 5%, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, fiecare cu cate 2,5%. Ulterior, BCR si cele doua SIF au iesit din structura actionariatului. Infiintarea Postelecom a avut ca scop crearea unei alternative la oferta Romtelecom, dupa ce pachetul majoritar de actiuni al operatorului national de telefonie fixa a fost preluat de grupul elen OTE, la inceputul anului 2003.
Toader a mai spus ca, in urma tranzactiei, CNPR nu mai are nicio obligatie care rezulta din acordurile economice si tehnice incheiate de fostul Postelecom cu China Unicom si ZTE.
In luna august 2003, reprezentantii Postei Romane au semnat, la Beijing, un memorandum cu China Unicom si ZTE prin care operatorul postal national urma sa vanda companiilor chineze 29% din actiunile Postelecom. In baza acordului, partea chineza trebuia sa preia reponsabilitati legate de costurile operationale ale Postelecom in primii doi ani de functionare si sa asigure finantarea partiala a operatiunilor companiei. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.