Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a insistat asupra riscurilor inflationiste in zona euro, oferind indicii ca BCE nu a incheiat politica de majorare a dobanzii de politica monetara.
"Riscurile inflationiste pe termen
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a insistat asupra riscurilor inflationiste in zona euro, oferind indicii ca BCE nu a incheiat politica de majorare a dobanzii de politica monetara.
"Riscurile inflationiste pe termen mediu si lung sunt in continuare ridicate", a declarat Trichet in fata comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European din Bruxelles. Mai mult, oficialul european a ridicat din nou problema majorarilor salariale exagerate, susceptibile de a genera o spirala inflationista.
O noua majorare a preturilor la petrol reprezinta de asemenea un risc major la stabilitatea preturilor pe termen mediu, a subliniat el. Pe langa aceste consideratii, Trichet a prezentat un tablou foarte incurajator al economiei zonei euro, fiind de parere ca mediul economic ofera conditiile pentru o crestere economica "stabila".
Pe de alta parte, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca Guvernele europene sunt cele care trebuie in principal sa "stimuleze cresterea economica" si sa ia masurile care sunt necesare, insa "nu ar trebui sa fie pusa la indoiala activitatea Bancii Centrale Europene". "Banca Centrala trebuie sa fie independenta", a continuat Barroso. "Nu putem da instructiuni precise Bancii Centrale pentru ca acest lucru ar putea afecta credibilitatea euro, care reprezinta un mare proiect european. In prezent, euro este una din cele mai puternice monede pe plan mondial", a adaugat oficialul european.
La inceputul lunii martie, BCE a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, pana la nivelul de 3,75%. Aceasta majorare a fost a saptea in ultimele 15 luni, analistii fiind de parere ca BCE planuieste alte majorari in viitorul apropiat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.