Pretul energiei electrice pentru populatie va creste in medie cu 3,95% la 1 aprilie. Scumpirea vine pe fondul reducerii productiei de energie hidro si a scumpirii combustibililor, iar factura lunara se va majora cu 1,2-1,5 lei pentru consumatorii din
Pretul energiei electrice pentru populatie va creste in medie cu 3,95% la 1 aprilie. Scumpirea vine pe fondul reducerii productiei de energie hidro si a scumpirii combustibililor, iar factura lunara se va majora cu 1,2-1,5 lei pentru consumatorii din cea mai numeroasa categorie, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat ca scumpirea are in vedere in principal majorarea costurilor de productie a energiei, ca urmare a utilizarii mai accentuate a gazelor naturale, spre sfarsitul anului trecut. "In cazul unui consumator casnic care are un consum lunar de 100 kWh, efectele estimate ale modificarii tarifelor reglementate la consumatorii captivi se traduc prin cresterea pretului mediu cu circa 0,01 lei/kWh, ceea ce conduce la cresteri ale valorii lunare a facturii cu valori estimate intre 1,2 si 1,5 lei", se arata intr-un comunicat al ANRE. Majorarea pretului electricitatii este explicata de ANRE, printre altele, prin cresterea preturilor la combustibili in intervalul decembrie 2006 - februarie 2007, debitele reduse ale raurilor si Dunarii, cresterea probabila a pretului la gaz metan destinat consumului industrial in 2007, cresterea costurilor termocentralelor in privinta transportului feroviar al combustibililor si cresterea salariului minim pe economie. Saptamana trecuta, Opris a afirmat ca pretul energiei electrice va creste la 1 aprilie cu mai putin de 4%. El a aratat atunci ca, daca la 1 aprilie va avea loc o crestere de 4%, o noua majorare a tarifelor nu va avea loc mai devreme de luna septembrie. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006. Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat recent ca tarifele la energia electrica vor fi majorate in acest an cu 1%-2% peste nivelul inflatiei din acest an. Pentru intregul an, preturile la energia electrica vor creste cu mai putin de 6%, in doua etape.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.