Cotatia petrolului a continuat sa creasca marti si a depasit pragul de 60 de dolari pe baril, pe fondul estimarilor privind reducerea stocurilor de benzina in SUA. Scaderea stocurilor de combustibili a contracarat efectul ingrijorarilor legate de inc
Cotatia petrolului a continuat sa creasca marti si a depasit pragul de 60 de dolari pe baril, pe fondul estimarilor privind reducerea stocurilor de benzina in SUA. Scaderea stocurilor de combustibili a contracarat efectul ingrijorarilor legate de incetinirea cresterii economiei mondiale, influentata de evolutia negativa a sectorului imobiliar din SUA si de majorarea ratelor dobanzilor in China, in incercarea de a tempera expansiunea economica.
Petrolul de referinta pe piata americana a fost cotat la 60,12 dolari pe baril, la 10:58 GMT, in crestere cu 42 de centi comparativ cu pretul de la inchiderea sedintei bursiere de luni.
Cotatia petrolului a atins, la sfarsitul saptamanii trecute, minimul ultimelor sase saptamani, de 56,17 dolari pe baril. Si pe Bursa din Londra pretul petrolului Brent, de referinta, a urcat cu 46 de centi, la 60,98 dolari pe baril. Stocurile de benzina din SUA s-au diminuat cu 6%, de la inceputul lunii februarie, si se prognozeaza ca vor continua sa scada, in contextul in care activitatile de mentenanta si dificultatile tehnice au diminuat cu aproape 15% productia rafinariilor americane.
Analistii previzioneaza a sasea scadere saptamanala a rezervelor de benzina, cu 1,8 milioane de barili, un declin de 1,1 milioane de barili pentru stocurile de pacura, respectiv o majorare de 1,2 milioane de barili in cazul petrolului, pe fondul avansului importurilor.
Prin urmare, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a decis sa mentina nivelul actual al productiei, in contextul ingrijorarilor legate de un posibil declin al avansului economic, si, implicit, al cererii de titei, dupa ce a convenit sa scada productia cu 1,7 milioane de barili.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.