In timpul zilei, Derek Rogers, care are 70 de ani, este un sot iubitor, un barbat manierat care nu ar spune nimanui o vorba urata. Nu se cearta cu vecinii, nu are conflicte cu nimeni, este, intr-un cuvant, un barbat "la locul lui". Asta pana vine
In timpul zilei, Derek Rogers, care are 70 de ani, este un sot iubitor, un barbat manierat care nu ar spune nimanui o vorba urata. Nu se cearta cu vecinii, nu are conflicte cu nimeni, este, intr-un cuvant, un barbat "la locul lui". Asta pana vine noaptea, pentru ca imediat ce adoarme, devine deosebit de periculos, noteaza presa britanica.
Distruge mobila, urla la sotia ingrozita, injura si chiar se raneste singur. Pana acum si-a spart nasul, si-a rupt degetele, trei coaste, si-a spart capul... dupa care s-a trezit intr-o balta de sange fara sa-si mai aminteasca absolut nimic.
Derek Rogers, din Bedford, este singurul om din Marea Britanie care sufera de o boala extrem de rara, care se manifesta in somn: pe timpul somnului, creierul sau in loc sa se relaxeze, trimite semnale violente.
Derek are astfel de crize cam de trei ori pe saptamana, de la declansarea bolii, in anul 1998.
"Nu stiu daca am avut o criza decat in dimineata urmatoare... pentru ca daca reusesti sa iti rupi trei coaste, atunci cu siguranta stii ca ai facut ceva rau pe timpul noptii. Nu inteleg deloc ce mi se intampla. Eu nu sunt o persoana violenta, nu injur, nu vorbesc urat... este ingrozitor", a povestit acesta.
Atat el cat si sotia sa, Linda, s-au nascut in Africa de Sud, si au inceput sa doarma in paturi diferite de cand s-au declansat problemele.
Initial si-au pus un fel de paravan intre ei, un soi de gard de metal, insa noaptea, Rogers a sarit si peste acesta pentru a ajunge la sotia sa.
Initial, a incercat sa nu mai doarma deloc - timp de cateva zile nu a inchis ochii, de teama ca iar va deveni violent.
Sotia sa s-a mutat intr-o alta camera, iar noaptea se incuie de teama furiilor care il apuca pe acesta. "A devenit altcineva. Este foarte violent si vorbeste foarte urat. Nu-l mai recunosc. In somn se apuca si urla, loveste peretii, e ca o bestie".
Derek a incercat sase tratamente diferite pana sa ajunga la o clinica de specialitate a spitalului Papworth din Cambridge.
Acolo, medicii au descoperit un tratament experimental care costa peste 20.000 de euro si care este destul de eficient. Ei au reusit sa convinga autoritatile locale sa subventioneze tratamentul, care provine din America, si care l-a ajutat pe Rogers sa duca o viata normala. El numeste medicamentele pe care le ia drept "potiunea mea magica", pentru ca reuseste sa "rupa" circuitul dintre creierul sau "adormit" si muschii corpului. Mai exact, acestea "il paralizeaza" pe Rogers pe timpul noptii, astfel incat sa nu-i mai poata face rau sotiei sale si nici lui insusi. "Unii oameni beau un pahar de whisky inainte de culcare. Eu imi beau potiunea", povesteste acesta. Dr John Shneerson, directorul clinicii, a declarat la randul sau ca "nu este vorba despre ceva psihologic. Este ceva in neregula cu creierul sau care controleaza starea de somn. Cu certitudine este un caz unic in Marea Britanie si probabil in Europa".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.