Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a putut sa accepte, sub nicio forma, propunerea companiei Eurocopter privind achizitia de elicoptere. La sfarsitul saptamanii trecute, Vasile Blaga a aprobat anularea licitatiei care ar fi trebuit sa a
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu a putut sa accepte, sub nicio forma, propunerea companiei Eurocopter privind achizitia de elicoptere. La sfarsitul saptamanii trecute, Vasile Blaga a aprobat anularea licitatiei care ar fi trebuit sa aiba loc in aceasta luna, in urma hotararii facute de Comisia de evaluare a ofertelor. Unul dintre motivele care au atarnat greu in "balanta" acestei decizii a fost pretul foarte mare al aparatelor. Potrivit oficialilor MAI, costul celor 40 de elicoptere depaseau cu 205% valoarea fondurilor alocate pentru aceste achizitii. Pe scurt, Eurocopter vindea aparatele de zbor cu 505 milioane euro, in timp ce institutia condusa de Vasile Blaga nu putea sa ofere decat 247 milioane euro. Un alt argument in favoarea anularii procedurii de atribuire a contractului a fost legat de faptul ca Eurocopter nu s-a incadrat in cerintele tehnice obligatorii prevazute in caietul de sarcini.
In cadrul procedurilor derulate pentru achizitionarea elicopterelor, au depus oferte Eurocopter Deutschland GmbH pentru 30 de elicoptere usoare si Eurocopter S.A.S. (Franta) pentru cinci elicoptere medii si tot atatea grele. Potrivit comunicatului de presa remis redactiei de catre MAI, documentatia de atribuire a fost ridicata de un numar de 13 operatori economici, dintre care numai unul - Eurocopter - a depus o oferta in cadrul licitatiei. Ca urmare a anularii procedurii de atribuire, MAI a anuntat ca va lansa o noua licitatie.
Achizitionarea de elicoptere in valoare de 247 milioane euro a fost aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 812 din 21 iunie 2006. Anuntul de participare a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 247 din 30 octombrie 2006.
In vara anului trecut, MAI si-a justificat intentia de achizitionare a aparatelor prin gradul de vechime in exploatare de peste 10 ani a 8 dintre cele 12 elicoptere aflate in dotare. Aparatele sunt folosite la activitati precum patrulare aeriana, supravegherea zonelor de frontiera, interventie la incendii sau inundatii, misiuni cu caracter umanitar.
La 31 ianuarie a.c., compania franco-germana Eurocopter a facut public faptul ca a depus pana la termenul limita, 29 ianuarie, singura oferta pentru furnizarea a 40 de elicoptere catre MAI. Jorg Katzenberger, director in cadrul firmei, declara ca "licitatia prevede livrarea a 40 de elicoptere (...), termenul de livrare fiind de patru ani".
"Evaluarea ofertei de catre Guvernul Romaniei ar putea dura o luna sau doua, iar negocierile se vor face pentru fiecare aparat privind dotarile. Nu exista o limitare legala pe suma", spunea la acea data, Katzenberger.
Din cele 40 de aparate care urmau sa intre in posesia MAI, 30 sunt elicoptere de clasa usoara, EC-135, cinci unitati de clasa medie, EC-155D1 si cinci elicoptere de clasa grea - EC-225. Elicopterele care ar fi trebuit sa intre in dotarea MAI puteau fi utilizate si de catre Ministerul Mediului si Ministerul Sanatatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.