Exact in zilele in care la Bruxelles si Strasbourg aveau loc reuniunile institutiilor Uniunii Europene, la EuroNews, emisiunile in franceza, si in presa strasbourgheza apareau comentarii, stiri anuntand ca Romania, primita recent in Uniune, "se afla
Exact in zilele in care la Bruxelles si Strasbourg aveau loc reuniunile institutiilor Uniunii Europene, la EuroNews, emisiunile in franceza, si in presa strasbourgheza apareau comentarii, stiri anuntand ca Romania, primita recent in Uniune, "se afla in pragul unei crize politice".
Stirile respective erau insotite de "sosul" binecunoscut al disputelor dintre presedintele tarii si primul-ministru, cu reverberatiile resimtite pana la summit-ul de la Bruxelles. Aflandu-ma de mai multe saptamani la Strasbourg, nu am putut evita intrebarile prietenilor, cunoscutilor francezi, surprinsi ca romanii "isi irosesc timpul cu dispute politice in loc sa profite de noile oportunitati oferite de comunitatea europeana pentru dezvoltarea tarii si ridicarea standardului de trai". Ce puteam raspunde eu, sau mai bine zis as fi putut explica ce se petrece acum la nivelul clasei politice romanesti, dar am preferat sa dau raspunsuri optimiste privitoare la viitor. De ce? Pentru ca nu puteam explica, singura, de ce strazile Strasbourgului si cele din localitatile alsaciene, unde pe rand, in fiecare zi a saptamanii sunt organizate piete ale micilor producatori, sunt batute de un mare numar de indivizi ce se prezinta a fi romani (nationalitatea nu o precizez pentru a nu fi acuzata de rasism, extremism etc.) si care impresioneaza prin cele ce spun ei - nu oficialii - despre situatia din Romania.
Unii dintre ei, care nu stiau ca sunt romanca, intr-o franceza de invidiat, se plangeau ca sunt nevoiti sa vina la cersit, nu la munca, pentru ca sunt supusi in Romania unor crunte discriminari, presiuni si grave lipsuri materiale. La intrebarea de ce nu revin in Romania pentru a cere sprijin, unul mi-a raspuns ca niciodata nu mai vine acasa, unde ar primi un salariu derizoriu, in timp ce din cersit, in Franta, traieste cu mult mai bine. Baietii "mai destepti" recurg la tot felul de alte escrocherii, dandu-se intre altele reprezentantii unor organizatii internationale pentru strangerea de fonduri necesare sprijinirii copiilor handicapati. Multi dintre cetatenii localitatilor alsaciene sunt de acum edificati si, spun ei, satui de astfel de practici, acuzand autoritatile romane ca nu fac nimic pentru a starpi acest fenomen.
In perioada 12-15 martie, la Strasbourg s-a desfasurat o noua sesiune a Parlamentului European.
In sedintele plenare si in comisii, imi sublinia intr-o discutie dl Leonard Orban, comisar european din partea Romaniei, au fost discutate numeroase probleme care in proportie de 90 la suta sunt de mare interes si pentru Romania.
Domnia sa reamintea si faptul ca in zilele precedente, la summit-ul european de la Bruxelles, a fost adoptat pachetul energetic si cel privind schimbarile de clima, ce privesc inclusiv Romania, dat fiind ca au fost luate decizii importante si au fost stabilite sarcini ce trebuie indeplinite pana la nivelul anului 2020.
Desi in calitatea pe care o are in prezent nu poate comenta mai mult, dl Orban este de parere ca disputele politice actuale din Romania, cu extinderile de la Bruxelles, comentariile din Vest nu pot avea vreo influenta asupra atitudinii institutiilor UE fata de tara noastra.
"Atat timp cat noi asiguram predictibilitate, cat timp ne tinem de promisiunile si angajamentele luate si actionam in consecinta, afirma dl Orban, din punctul de vedere al institutiilor UE nu vor fi niciun fel de probleme. Ideea este ca aceasta predictibilitate, daca este insotita de rezultate, disputele politice actuale vor fi privite la Bruxelles doar ca evolutii interne, ca o viata politica mai agitata, dar ca o viata politica interna a unei tari membre".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.