Un grup de zece parlamentari PSD, PNL, PC si PRM au depus, la Senat, o propunere de modificare a Legii referendumului, care prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, al
Un grup de zece parlamentari PSD, PNL, PC si PRM au depus, la Senat, o propunere de modificare a Legii referendumului, care prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Proiectul de lege stipuleaza, la articolul 5, ca referendumul national pentru revizuirea Constitutiei este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul personalelor inscrise in listele electorale.
Acelasi articol mai prevede ca referendumul national nu se poate organiza dupa declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei sau, dupa caz, a procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei.
Potrivit articolului 8, organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatorie, iar data acestuia se stabileste prin hotararea Parlamentului. Initiativa mentioneaza, la articolul 10, ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Articolul 11 din proiectul de lege initiat de parlamentarii opozitiei si liberali precizeaza ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exercite vointa prin referendum, cu privire la o anumita problema de interes national.
Consultarea Parlamentului de catre presedinte se realizeaza prin mesaj, care va nominaliza problema de interes national ce urmeaza sa faca obiectul referendumului. Daca referendumul aprobat presupune modificari ale legislatiei in vigoare, Guvernul are obligatia de a inainta Parlamentului, in termen de 30 de zile de la data referendumului, proiectul de lege corespunzator, solicitand adoptarea acestuia in procedura de urgenta. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.