Bulgaria doreste redeschiderea celor doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, dar Comisia Europeana este impotriva acestei cereri in pofida impulsurilor facute de statele din Balcani pentru a sprijini Sofia.
Pozitia Comisiei vine
Bulgaria doreste redeschiderea celor doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, dar Comisia Europeana este impotriva acestei cereri in pofida impulsurilor facute de statele din Balcani pentru a sprijini Sofia.
Pozitia Comisiei vine dupa ce Serbia, Albania, Croatia si Macedonia au inaintat, luni, o cerere catre UE de aprobare a reluarii productiei de electricitate la cele doua reactoare.
Pana la inchiderea reactoarelor 3 si 4, vecinii nostri de la sud de Dunare erau principalul furnizor de electricitate din sud-estul Europei, cu 7,8 milioane de megawati/ora exportati, anul trecut, in Grecia, Romania, Kosovo, Serbia, Macedonia si Albania. Tot in declaratie, cele patru tari mentioneaza consecintele care vor aparea daca reactoarele nu se vor redeschide si reclama faptul ca pretul electricitatii a crescut cu 80-100% in comparatie cu anul trecut. Bruxelles nu a luat inca in considerare cererea Bulgariei si a tarilor vecine, deoarece Uniunea Europeana s-a angajat sa ofere Bulgariei fonduri de 4,6 miliarde de euro pana in 2009 pentru reabilitarea infrastructurii si economiei, iar conditiile nu s-au schimbat.
Michael Humphreys, seful Comisiei Europene in Bulgaria, a afirmat ca nicio cerere de schimbare a deciziei UE nu va fi acceptata, deoarece aceasta a fost prima conditie la integrarea Bulgariei in UE.
Cele doua reactoare VVER 440, denumite 3 si 4, au fost considerate neperformante si nu indeplineau standardele de siguranta ale UE si ca atare au fost inchise la 1 ianuarie, lasandu-se active reactoarele 5 si 6 care au o capacitate de 2.000 de megawati/ora, mult mai mare decat celelalte doua.
Kozlodui a avut aceeasi soarta precum toate centralele vechi, construite dupa reteta sovietica, si care au fost inchise de statele est-europene imediat ce au devenit membre UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.