Lituania va gazdui primul mare proiect energetic transnational. La Ignalina, centrala de tipul celei de la Cernobil va fi inchisa in 2008. In imediata sa apropiere a fost deja stabilit locul in care vor fi amplasate doua noi reactoare nucleare. Este
Lituania va gazdui primul mare proiect energetic transnational. La Ignalina, centrala de tipul celei de la Cernobil va fi inchisa in 2008. In imediata sa apropiere a fost deja stabilit locul in care vor fi amplasate doua noi reactoare nucleare. Este un proiect la care Lituania lucreaza de aproximativ un an, in colaborare cu Estonia si Letonia, carora de curand li s-a alaturat si Polonia. Presa strasbourgheza de specialitate a consacrat un spatiu amplu acestui proiect, cu sublinierea ca niciodata nu s-a mai intamplat, in Europa, ca 4 tari sa construiasca impreuna o centrala nucleara. "Avem deja experienta necesara, personal calificat, regulamente de functionare si locul de amplasare", declara recent Saulius Specius, consilier al premierului lituanian, pentru a-si sustine proiectul energetic amintit. Realizarea lui ar putea costa circa 6 miliarde euro. Sunt deja interesate de apropiata oferta lituaniana patru mari companii internationale: Areva (franceza), General Electric si Westinghouse (americane) si Toshiba. Lucrarile vor incepe in 2009, urmand a fi finalizate in 2015. Capacitate de productie - 3.200 MW. Noua centrala nu se va mai numi Ignalina, ce reaminteste de perioada sovietica, ci Visaginas, dupa numele orasului construit in anii '80 pentru lucratorii vechii centrale. Inedit: proiectul specifica expres ca la noua centrala se va folosi limba lituaniana, si nu cea rusa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.