Grupul minier Oxus Gold a incheiat un acord preliminar cu KazakhGold pentru vanzarea participatiilor la mai multe proiecte de exploatare aurifera, inclusiv a pachetului de 50% din actiunile companiei mixte romanesti Romaltin, informeaza un comunicat
Grupul minier Oxus Gold a incheiat un acord preliminar cu KazakhGold pentru vanzarea participatiilor la mai multe proiecte de exploatare aurifera, inclusiv a pachetului de 50% din actiunile companiei mixte romanesti Romaltin, informeaza un comunicat al companiei. Compania Romaltin, controlata deja in proportie de 50% de KazakhGold, detine o uzina de procesare a aurului la Baia Mare si mai multe licente de exploatare a unor zacaminte.
Oxus si KazakhGold au achizitionat impreuna aceste active in luna ianuarie a acestui an, dupa ce au castigat licitatia organizata in noiembrie 2006, activele apartinand companiei Transgold Baia Mare, care a intrat in proces de lichidare. Societatea miniera avea, in decembrie 2005, datorii totale de 19,6 milioane lei. Transgold a fost singura companie din Romania unde, din minereul aurifer extras de la Rosia Montana, dar si din alte zone miniere, s-a obtinut aur prin cianurare. Garda Nationala de Mediu a suspendat, in luna aprilie 2006, activitatea Transgold, intrucat compania nu respecta normele de protectie a mediului, prevazute in autorizatia de mediu. Pana in prezent, Oxus a investit 3,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului din Romania, suma care include si pretul platit pentru cumpararea activelor. Totodata, Oxus Gold va renunta, integral, la grupul Norox Mining, care detine 66,67% din actiunile companiei miniere Talas Gold din Kirghizstan, precum si la unele active din domeniul de exploatare din Turcia, controlate de subsidiara Marakand Minerals Limited.
Darryl Norton va parasi pozitia de director la Oxus pentru a se alatura conducerii KazakhGold. In plus, Steve Westhead si Geoff McLoughlin, implicati intens in activitatea Romaltin, vor face parte din echipa KazakhGold, in calitate de geolog-sef si, respectiv, sef in domeniul metalurgiei. Pentru incheierea procesului de vanzare trebuie indeplinite mai multe conditii, inclusiv finalizarea cu succes a procedurii de evaluare, obtinerea unor rapoarte independente satisfacatoare de evaluare a activelor, precum si a tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de reglementare si completarea documentatiei legale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.