Depozitarul Central a primit autorizarea definitiva din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru operatiuni de compensare-decontare. Avizul a fost dat in sedinta de Consiliu de Administratie de saptamana trecuta. "Am fost informati ca in sedinta de
Depozitarul Central a primit autorizarea definitiva din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru operatiuni de compensare-decontare. Avizul a fost dat in sedinta de Consiliu de Administratie de saptamana trecuta. "Am fost informati ca in sedinta de Consiliu de Administratie de vineri BNR a acordat Depozitarului Central autorizatia definitiva. Nu am primit inca nicio decizie scrisa", a declarat, pentru Mediafax, directorul general al Depozitarului, Adriana Tanasoiu.
Aceasta este ultima autorizatie de care Depozitarul Central avea nevoie pentru ca institutia sa fie pe deplin operationala. In plus, dupa primirea autorizatiei de la BNR, listarea titlurilor de stat la cota Bursei devine tot mai aproape. "Ministerul Finantelor a promis ca, dupa autorizarea definitiva a Depozitarului Central, dupa ce acesta va deveni pe deplin functional, sunt premise pentru listarea titlurilor de stat la Bursa. Finantele emit titlurile. In plus, BNR nu trebuie sa se opuna operatiunii de listare", a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica.
Depozitarul Central a avut nevoie de patru autorizatii ca sa devina complet operational. Doua autorizatii au venit de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si doua de la Banca Nationala a Romaniei.
In iunie 2006, CNVM a acordat autorizatia de infiintare a Depozitarului Central, iar, la finele lunii noiembrie, BNR a dat autorizatia prealabila a sistemului de plati ce asigura compensarea-decontarea.
Autorizatia de functionare a Depozitarului a fost emisa de CNVM la jumatatea lunii decembrie, astfel ca din luna ianuarie a acestui an institutia desfasoara operatiunile de registru.
Supravegherea Depozitarului Central este realizata de catre CNVM, responsabilitate impartita cu Banca Nationala a Romaniei in cazul operatiunilor de compensare-decontare. Actionarul majoritar al Depozitarului este BVB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.