Presedintele lantului de magazine Carrefour, Luc Vandevelde, a demisionat, miercuri, in cadrul unei sedinte a Consiliului de Administratie, potrivit editiei online a Wall Street Journal, transmite NewsIn. Conform numarului de marti al publicatiei fra
Presedintele lantului de magazine Carrefour, Luc Vandevelde, a demisionat, miercuri, in cadrul unei sedinte a Consiliului de Administratie, potrivit editiei online a Wall Street Journal, transmite NewsIn. Conform numarului de marti al publicatiei franceze La Tribune, pozitia fostului director era deja pusa sub semnul intrebarii, dupa ce acesta lasase principalului actionar al Carrefour doar 13% din actiunile detinute si 26% dintre drepturile de vot. Miliardarul francez Bernard Arnault a anuntat ca a preluat 9,1% din actiunile lantului de magazine impreuna cu grupul de capital privat Colony Capital. In acest timp, cotatia actiunilor Carrefour a crescut cu 0,4%, la 54,10 euro.
Noul presedinte al operatorului de retail va fi Robert Halley, iar compania a reinnoit sprijinul acordat directorului executiv, Jose Luis Duran, directorul executiv al Carrefour, care a declarat ca "piata franceza ramane dificila" in 2007 si ca mentinerea controlului asupra magazinelor este un element esential al strategiei grupului. Dupa publicarea informatiilor, cotatia actiunilor Carrefour a scazut cu 2,5%. Analistii din piata spun ca pozitia lui Vandevelde a fost amenintata dupa ce acesta a plecat de la holdingul familiei Halley si a cumparat actiuni la Carrefour, ceea ce a incurajat speculatiile cu privire la o tentativa de preluare.
"Demisia lui Vandevelde nu este deloc o surpriza. Noua numire este una moderata. El este membru al familiei Halley", potrivit declaratiilor unui analist din Londra, citat de Reuters, dar care a dorit sa isi pastreze anonimatul. "Imi inchipui ca oamenii se gandesc ca daca pleaca Vandevelde scade probabilitatea unei eventuale preluari", citeaza NewsIn.
Demisia lui Vandevelde pare ca a luat prin surprindere compania, ai carei reprezentanti mai intai nu au putut fi gasiti pentru declaratii, iar apoi au refuzat sa comenteze, pana cu putin inainte de inchiderea sedintei bursiere. In pofida demisiei presedintelui si a achizitiei de catre miliardarul francez Bernard Arnault a unei participatii de 9,8%, al doilea mare retailer la nivel mondial a anuntat ca actuala strategie a grupului va fi mentinuta, transmite Mediafax. Directorul executiv a incercat sa calmeze zvonurile conform carora achizitia de actiuni facuta de Arnault impreuna cu firma americana Colony Capital va obliga Carrefour sa-si divizeze operatiunile. "Controlul asupra proprietatilor imobiliare este important nu doar pentru Carrefour, ci si pentru industria de retail", a aratat Duran. Pe fondul intensificarii concurentei, Carrefour anticipeaza ca profitul operational va creste in acest an intr-un ritm inferior vanzarilor, urmand ca situatia sa se echilibreze in 2008.
Grupul estimeaza ca vanzarile vor creste in acest an cel putin cu 6,6%, ritm atins anul trecut, si cu 10% in 2008, daca grupul va concretiza achizitiile prevazute.
Reteaua Carrefour din Romania include sapte hypermarketuri, care au inregistrat anul trecut vanzari de 608,9 milioane euro, cu 39% mai mult decat in 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.