PD va propune Guvernului asumarea raspunderii pentru votul uninominal in cazul in care partidele parlamentare nu vor adopta in timp util legea privind introducerea acestui tip de scrutin. "Daca nu va reusi acordul la nivelul formatiunilor politice in
PD va propune Guvernului asumarea raspunderii pentru votul uninominal in cazul in care partidele parlamentare nu vor adopta in timp util legea privind introducerea acestui tip de scrutin. "Daca nu va reusi acordul la nivelul formatiunilor politice in privinta proiectului Pro Democratia sustinut de Alianta, vom propune Guvernului asumarea raspunderii pentru a face definitiv diferenta dintre vorbe si fapte", a anuntat, ieri, Emil Boc. El a precizat ca aceasta varianta de vot uninominal presupune pastrarea dreptului de reprezentare a minoritatilor si de realizare a justitiei electorale. In opinia lui Boc, inclusiv UDMR isi poate regasi doleantele in acest proiect, in sensul ca UDMR nici nu pierde, nici nu castiga, ci isi conserva ceea ce are. Cu alte cuvinte, Boc cere ca Executivul sa plateasca oalele sparte, in cazul in care partidele nu vor ajunge la un consens pe votul uninominal. Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri ca va decide la sfarsitul lunii martie - inceputul lui aprilie daca mai organizeaza referendum pentru votul uninominal, dupa ce va evalua daca se poate realiza in aceasta sesiune obiectivul adoptarii legii pentru schimbarea sistemului electoral. Proiectul de Cod Electoral elaborat de Asociatia Pro Democratia prevede un sistem de votare mixt, in care jumatate dintre parlamentari sunt alesi in mod direct, iar restul mandatelor sunt impartite la nivel regional, judetean sau local. Proiectul aduce mai multe noutati: o noua unitate electorala, denunita colegiul uninominal, instituirea votului prin corespondenta si schimbarea zilei de votare din duminica in sambata. Prin sistemul colegiului uninominal, candidatul care a adunat cel mai mare numar de voturi va fi declarat castigator, iar restul mandatelor vor fi alocate in functie de repartizarea facuta in regiunea de dezvoltare din care face parte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.