Consiliul Guvernatorilor Bancii Central-Europene a decis ieri cresterea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 3,75%, confirmand astfel asteptarile analistilor. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.<
Consiliul Guvernatorilor Bancii Central-Europene a decis ieri cresterea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 3,75%, confirmand astfel asteptarile analistilor. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.
Este a saptea majorare decisa de BCE din decembrie 2005. Majorarea anterioara a avut loc in decembrie 2006, de la 3,25% la 3,50%. Analistii economici au estimat ca BCE va creste rata dobanzii de politica monetara la 3,75% si va lasa deschisa posibilitatea unor majorari ulterioare.
Analistii s-au bazat pe evolutia favorabila a economiei europene, precum si pe afirmatiile presedintelui BCE, Jean Claude Trichet, care a aratat luna trecuta ca riscurile inflationiste impun o vigilenta sporita. Pietele sunt acum preocupate de semnalele pe care le-ar putea transmite BCE in legatura cu noi eventuale majorari. Anul trecut, economia zonei euro a crescut in cel mai rapid ritm din ultimii sase ani, in vreme ce scaderea preturilor petrolului si aprecierea euro au redus presiunile inflationiste. Pe de alta parte, evolutiile inregistrate in ultima saptamana pe pietele financiare si incertitudinea privind presiunile asupra preturilor ar putea conduce la o noua inrautatire a perspectivelor. Tot ieri, Banca centrala a Marii Britanii a mentinut rata dobanzii la 5,25%, insa pietele financiare sunt de parere ca, in curand, ar putea urma o majorare a costului creditelor, relateaza Reuters, preluata de Mediafax. Majoritatea analistilor a mizat pe o majorare a ratei in cursul sedintei din aceasta luna. Ei sunt de parere ca banca centrala a Marii Britanii va astepta, inainte de a lua o noua decizie, sa vada ce efect vor avea cresterile, din august, cu trei sferturi de punct procentual asupra consumatorilor si companiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.