Fundatia SOBI, grup olandez care promoveaza imbunatatirea raportarii financiare de catre companii, a solicitat institutiei de reglementare a pietei, AFM, sa lanseze o investigatie la fondul de investitii TCI pentru manipularea pietei, ca urmare a pro
Fundatia SOBI, grup olandez care promoveaza imbunatatirea raportarii financiare de catre companii, a solicitat institutiei de reglementare a pietei, AFM, sa lanseze o investigatie la fondul de investitii TCI pentru manipularea pietei, ca urmare a propunerii de divizare a ABN AMRO, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Organizatia a avertizat AFM sa investigheze o posibila manipulare a pretului actiunilor ABN AMRO si folosirea unor informatii confidentiale, sustinand ca fondul TCI a cumparat titluri ale bancii pentru ca ulterior sa faca declaratii care au determinat cresterea cotatiei. "Achizitia de actiuni urmata de anunturi care determina cresterea pretului corespunde traditiei anglo-saxone, dar poate fi ilegala, potrivit standardelor olandeze. Pericolul este chiar mai mare pentru speculator daca, imediat dupa anunturi, isi reduce participatia", se arata intr-un comunicat al SOBI. Pretul actiunilor ABN AMRO a crescut, la 21 februarie, cu 6%, dupa ce TCI a anuntat ca banca este cu mult subevaluata si ar trebui sa fie divizata. "Am primit scrisoarea SOBI si urmarim indeaproape situatia. Acordam o atentie speciala respectarii tuturor regulilor, iar deocamdata avem totul sub control", a declarat un purtator de cuvant al AFM. TCI Fund Management, care detine peste 1% din actiunile ABN AMRO, a apreciat, intr-o scrisoare adresata bancii saptamana trecuta, ca aceasta trebuie sa ia in calcul optiunile de a se diviza, a fuziona sau chiar a vinde o parte sau toate activele, intrucat este subevaluata. Fondul a cerut actionarilor sa voteze asupra propunerilor la o adunare generala programata la 26 aprilie.
Reprezentantii TCI au refuzat sa comenteze. Potrivit ABN AMRO, banca crede in comunicarea deschisa cu pietele financiare si toti actionarii, inclusiv TCI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.