Romanii asista in direct la ruperea aliantei de guvernamant, comenteaza Christopher Condon, pentru Financial Times intr-un raport de tara publicat in editia din 2 martie a prestigiosului jurnal britanic. "Daca este sa judecam dupa virulenta schimburi
Romanii asista in direct la ruperea aliantei de guvernamant, comenteaza Christopher Condon, pentru Financial Times intr-un raport de tara publicat in editia din 2 martie a prestigiosului jurnal britanic. "Daca este sa judecam dupa virulenta schimburilor de replici, ne vine foarte greu sa credem ca primii doi oameni politici ai Romaniei erau cu numai doi ani in urma aliati", incepe ziaristul englez continuand: "Pentru Calin Popescu Tariceanu, primul ministru si liderul Partidului National Liberal si Traian Basescu, presedintele statului si liderul Partidului Democrat luna de miere ce a urmat castigarii alegerilor din 2004 s-a incheiat rapid". Degradarea continua a relatiilor dintre cei doi pune in pericol guvernul de coalitiei format din liberali si democrati care a introdus reforme substantiale si a condus tara in Uniunea Europeana considera Condon.
Ziaristul de la Finacial Times mentioneaza episodul interventiei presedintelui Basescu in cadrul unei emisiunii televizate difuzate la o ora de maxima audienta in cadrul careia era invitat premierul Tariceanu si faptul ca in urma unui schimb de acuze intre cei doi acesta l-a numit pe seful guvernului "mincinos". "Chiar si pentru romani, care sunt obisnuiti ca politicienii lor sa isi permita derapaje de la limbajul civilizat, acest lucru a fost socant si stanjenitor", comenteaza autorul articolului. Scandalul dintre cele doua palate ale executivului s-a extins si in Parlament unde, remarca Condom, liberalii s-au alaturat Opozitiei in corul acuzelor aduse presedintelui Basescu. Raportul de forte nou creat in legislative a facut ca pachetul normativ referitor la Agentia Nationala de Integritate sustinut de ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe care autorul o numeste chiar o "campioana a luptei anticoruptie" sa fie blocat. Nici motiunea adoptata de Senat contra acesteia nu trece neobservata, mentionandu-se aici importanta dosarului "Justitie" in cadrul negocierilor de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Referitor la acest punct, Condom subliniaza ca doar sprijinul acordat de Presedintele Basescu a facut ca decizia Curtii Constitutionale sa nu includa indepartarea acesteia din guvern. In incheierea articolului Condom ii citeaza pe Dorel Sandor si pe Alina Mungiu Pippidi ca reprezentanti ai societatii civile. Primul este extrem de critic la adresa presedintelui Basescu: "Presedintele este indragostit de tango, dar acum danseaza altceva". Cea din urma mult mai pragmatica: "Guvernul nu se va mai putea numi reformist daca Monica Macovei este indepartata". Dincolo de intreg scandalul politic, Condom mentioneaza totusi ca economia "merge bine". Pentru a sustine aceasta afirmatie il citeaza chiar pe Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI la Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.