Cuvantul acesta din titlu, cu rezonanta magica, reprezinta marca propusa pentru revigorarea activitatii, ce ar trebui sa se desfasoare in alte tari, in scopul de a ne face cunoscuta tara. Si trebuie sa recunosc ca este bine ales, reusind sa surprinda
Cuvantul acesta din titlu, cu rezonanta magica, reprezinta marca propusa pentru revigorarea activitatii, ce ar trebui sa se desfasoare in alte tari, in scopul de a ne face cunoscuta tara. Si trebuie sa recunosc ca este bine ales, reusind sa surprinda multe din realitatile romanesti contemporane; este un cuvant complex si confuz, care ridica intrebari, genereaza posibile polemici si poate fi interpretat in diverse moduri, precum Constitutia lui Iorgovan.
Prin "fabulos" se intelege ceva care depaseste orice imaginatie sau fantezie. Normal, aceasta caracterizare se adreseaza unui lucru concret. Prin extensie, se mai vorbeste uneori de fabulosul basmelor populare romanesti. Cuvantul "spirit" are mai multe intelesuri. Astfel, el poate insemna inteligenta, intelepciune, sau se refera la entitati imateriale, plasmuiri ale mintii omenesti, legate de multe ori de cei decedati. Utilizarea compusa a celor doua cuvinte nu se intalneste frecvent. Am auzit-o totusi la niste straini veniti in tara. Unul isi stricase masina intr-o groapa de pe un drum principal, altul dormise intr-un hotel prapadit, mai scump decat un hotel de trei stele la Paris, iar celalalt a vrut sa faca o afacere, dar pentru aprobare i s-a cerut spaga. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: "Romanii sunt fabulos de spirituali". Separat, cele doua caracterizari din titlu pot fi intalnite frecvent. De pilda, comunismul continua sa-si faca simtita prezenta in jurul nostru sub forma de spirit, desi el a murit (sau asa ni se pare). O alta plasmuire a fost chestia cu teroristii, care erau invizibili. Spiridusii din basme, care ieseau de sub pamant cu lampase in mana, la noi au fost denumiti "mineri".
In multe basme se vorbeste de lupta dintre doi imparati; si noi avem lupta intre palate.
Iata cateva realitati care pot fi caracterizate drept fabuloase. Averile demnitarilor sunt fabuloase, dar nu spirituale; sunt pur materiale. Niste consilieri de primarie au plecat, pe banii nostri, in Bahamas, ca sa invete sa respecte istoria; e fabulos, dar deloc spiritual, caci nu ne vine sa radem, ci mai degraba sa plangem.
O gaina, o rata si un curcan valoreaza la un loc 50 milioane de dolari. Fabulos, nu? Dar lucrul e dovedit fara tagada, caci un amarat care a furat cele trei oratanii a facut 3 ani de puscarie; la fel ca Bivolaru, care a furat numai 50 milioane de dolari. Nu e nimic spiritual in asta...
Zilele acestea, Voronin, dupa ce si-a scarpinat bine creierul, sau ma rog, ceea ce crede dansul ca poate fi inteles sub aceasta denumire, a emanat afirmatiile ca moldovenii din Romania reprezinta o minoritate etnica asuprita, ca limba romana e aceeasi cu limba ce se vorbeste in Basarabia si de aceea aceasta din urma ar trebui sa se numeasca "limba moldoveneasca". Fabulos, nu? Dar n-aduce deloc a spirit, ci mai mult a spirt (vodca ruseasca).
Dar ceea ce este cu adevarat fabulos, dar deloc spiritual, este faptul ca mai traim, ca in continuare acceptam sa fim mintiti de unii si de altii. Protestele anemice si izolate ale unora au acelasi efect ca acela al razelor de luna asupra pantofilor de guma.
Iata ca marti a avut loc un miting organizat de unele societati civile, pentru a protesta impotriva coruptiei si a parlamentarilor care se opun sistematic adoptarii acelor legi care ar mai putea stavili acest fenomen, extrem de daunator. E greu sa crezi ca acest miting va avea efecte. Strans uniti in jurul porcoiului de bani si al vilelor luxoase, parlamentarii, dincolo de partidele carora le apartin, vor face front comun si nu vor adopta nicio lege sau reglementare care le-ar afecta interesele.
Este fabulos faptul ca ei se bucura de neincrederea cetatenilor, lucru mentionat in toate sondajele, dar continua sa sustina ca sunt alesii poporului si ca tot ce fac, fac in interesul cetatenilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.