GRIJI. Reprezentanti din cele 27 de state ale Uniunii Europene au inceput sa discuta despre modalitatile concrete de accesare a Fondului European de ajustare la Globalizare (FEG), informeaza Rompres. Lansat la 1 ianuarie 2007, fondul in valoare de 50
GRIJI. Reprezentanti din cele 27 de state ale Uniunii Europene au inceput sa discuta despre modalitatile concrete de accesare a Fondului European de ajustare la Globalizare (FEG), informeaza Rompres. Lansat la 1 ianuarie 2007, fondul in valoare de 500 de milioane de euro pe an are ca scop sustinerea persoanelor care isi pierd locul de munca in urma restructurarii sau inchiderii unor intreprinderi din cauza globalizarii. Este vorba despre o sustinere activa - individuala, unica si limitata in timp - pentru o cat mai rapida reintegrare in munca, si nu de un ajutor de somaj. Fondul ii vizeaza in egala masura pe cetatenii concediati de marile companii sau de intreprinderile mici si mijlocii si nu poate fi folosit pentru reorganizarea unitatilor productive. Cererile pentru accesarea acestui fond sunt depuse de statele membre, astfel incat persoanele afectate de fenomenul globalizarii trebuie sa solicite spijinul autoritatilor nationale. Procesul cuprinde patru etape esentiale. Daca o tara din UE se confrunta cu concedieri masive provocate de globalizare, trebuie sa elaboreze un plan de sprijinire a angajatilor afectati si apoi sa ceara UE o cofinantare pentru aplicarea proiectului respectiv. Comisia Europeana evalueaza planul si il supune aprobarii Consiliului si Parlamentului European, care sunt autoritatea bugetara a forului comunitar. Daca planul este admis, statul membru aplicant poate obtine pana la 50 la suta din cheltuielile implicate. (Rompres)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.